Annons

Beslut om sjukhus till danskarnas fördel

Det ser allt ljusare ut för företaget Rosenborg A/S som har köpt Brobysjukhuset. Sedan i fredags har både läns- och kammarrätten tagit beslut till danskarnas fördel.
Östra Göinge • Publicerad 1 augusti 2001

I måndags beslutade Länsrätten i Skåne län att inte pröva Sven Jenséns och Per Ragnarssons överklagande av regionstyrelsens beslut att till protokollet ta en ansökan om att fastighetsnämnden återkallat ett av nämnden upprättat förslag att godkänna ett förslag till överlåtelseavtal. Länsstyrelsen menar att regionstyrelsens beslut inte infattar sådana inslag av självständig prövning från regionstyrelsens sida att det är överklagbart. I fredags, tre dagar tidigare, beslutade dessutom Kammarrätten i Göteborg att inte meddela prövningstillstånd till regionfullmäktiges ledamot Dick Olssons överklagan av länsrättens beslut att inte inhibera ärendet. – Det är konstigt att man låter det här slippa igenom. Det finns så pass många överklaganden att kammarrätten borde ha frusit ärendet tills samtliga överklagandepunkter har prövats juridiskt. Så här bråttom är det inte att verkställa köpet, säger Dick Olsson. Kammarrättslagmanne Leif Nyström förklarar att kammarrätten har agerat enligt fast praxis när den inte meddelade prövningstillstånd. – I den här typen av mål där det krävs ett prövningstillstånd så fattas det först beslut om ett sådant. Om målet inte får prövningstillstånd blir det ett protokollbeslut, om det däremot skulle få det blir det en laglighetsprövning av det överklagade beslutet. Leif Nyström berättar att den klagande ska visa att beslutet är olagligt enligt kommunallagen annars meddelas inget prövningstillstånd. – I sådana här fall prövar vi lagstiftningsaspekten på det fattade beslutet, vi kan inte pröva lämplighetsaspekten. Dick Olsson kan överklaga kammarrättens beslut att inte meddela prövningstillstånd till regeringsrätten. Om regeringsrätten går på Dick Olssons linje och anser att kammarrätten skulle ha meddelat tillstånd så får kammarrätten tillbaka målet och måste pröva det i sak. Dick Olsson bedömer emellertid att det är lönlöst att överklaga kammarrättens beslut och sätter i stället sitt hopp till länsrättens behandlande av samtliga överklaganden. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons