Biokupans framtid är hotad

Biokupan efterlyser fler besökare. Föreningen som driver biografen befarar i annat fall att bion på sikt kan komma att behöva läggas ned.
Östra Göinge • Publicerad 2 januari 2003
Stolarna i salongen byttes ut 2001 men Evert Persson skulle också vilja installera nytt maskineri samt ny ljudanläggning och filmduk. Bilder: BOSSE Nilsson
Stolarna i salongen byttes ut 2001 men Evert Persson skulle också vilja installera nytt maskineri samt ny ljudanläggning och filmduk. Bilder: BOSSE NilssonFoto: 
Föreningen som driver Biokupan i Sibbhult efterlyser fler besökare.
Föreningen som driver Biokupan i Sibbhult efterlyser fler besökare.Foto: 
Evert Persson konstaterar att utrustningen är gammal och skulle behöva bytas ut.
Evert Persson konstaterar att utrustningen är gammal och skulle behöva bytas ut.Foto: 
–  Det fungerar ju men hur länge till vet jag inte, säger Evert Persson, kassör i föreningen som driver Biokupan i Sibbhult.
–  Det fungerar ju men hur länge till vet jag inte, säger Evert Persson, kassör i föreningen som driver Biokupan i Sibbhult.Foto: 

En summering av den gångna biosäsongen i Sibbhult ger vid handen att verksamheten gått med vinst. Överskottet är dock inte lika stort som de driftsansvariga kunde önska. 12000 kronor blev vinsten och Sibbhults Folkets Husförening, som driver biografen, betecknar summan som blygsam. –  Det blir ju inte mycket att investera för. Vi hoppas ju på att det ska bättra sig, säger Evert Persson, som är kassör i föreningen. Han konstaterar att biografens utrustning är gammal och skulle behöva bytas ut. Filmapparater, ljudanläggning och en ny bioduk skulle dock innebära större investeringskostnader än föreningen klarar av. –  Det fungerar ju men hur länge till vet jag inte. Vi fortsätter så länge vi kan. Det här är en viktig grej för ungdomarna och det här är ju den enda teater- och biosalongen i kommunen. Men den gången det visar sig att det inte går med vinst kan vi inte hålla på längre, säger Evert Persson. Trots de knappa resurserna och små marginalerna har man under årens lopp lyckats möjliggöra flera stora renoveringar. 1994 rustades filmapparaterna upp för 55000 kronor och 2001 lades nytt golv i biosalongen och stolarna byttes ut. På Biokupan är det föreställning varannan lördag samt varje söndag och under hösten har 20 filmer visats. Säsongens publiksuccé blev ”Grabben i graven bredvid”. Filmen visades den 20 oktober och drog 150 personer. Säsongens bottennapp blev ”Insomnia” som visades den 17 november. Endast 6 personer valde att se filmen. Antalet besökare per film i genomsnitt blev under säsongen 56 personer. Biografen är inte enbart beroende av biljettintäkter. Föreningen får ett kommunalt bidrag på 525 kronor för varje film som visas. Sibbhults Folkets Husförening har också fått bidrag ur EU: s strukturfonder. Pengarna ska användas till att marknadsföra Sibbhults Folkets hus och dess verksamhet, där bland annat filmvisning ingår. För närvarande är det uppehåll på Biokupan inför vårsäsongen. Dessutom har ensemblen bakom lokalrevyn belamrat scenen med rekvisita i väntan på årets revypremiär. –  Ett önskemål inför framtiden är att ha en nedrullningsbar duk så att vi kan ha filmvisning även när olika teatersällskap har täckt scenen med rekvisita. Men sådana dukar är dyra, de kostar tiotusentals kronor, säger Evert Persson. Den 9 februari startar biosäsongen igen. Först ut är den omåttligt populära filmen ”Harry Potter och hemligheternas kammare”. Därefter visas den tecknade filmen ”Skattkammarplaneten”. Senare under februari visas ”Sagan om de två tornen”. Jerker Hagman 044-47001 jerker.hagmankristianstadsbladet.se

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.