Boalts Bröd bottnar smörgåstårtorna
Brödbranschen har mer och mer tagits över av stora bagerier som ser till att få bra platser i butikerna.
– De till och med köper upp hela inredningar och så får vi flytta på oss, berättar Bertil Ahlberg när han nymornad kommer ner till bageriet vid tolvsnåret. Han har precis ätit sin frukostgröt och ska börja sitt pass - som inte slutar förrän långt in på småtimmarna.
Niklas Martinsson står redan och bakar bottnar med full fart. Det doftar nybakat och en aning sött i luften. Radion står på. Det är trångt mellan alla rullstativ med bottnar.
Från att ha bakat mellan 1500-1700 brödlimpor per natt är det nu nere i 700. Lönsamheten är dålig. Däremot äter folk smörgåstårtor som aldrig förr.
– Vi hinner inte med allt, säger Bertil och ser lite bekymrad ut.
I och med att efterfrågan är stor jobbar såväl Bertil som flera i personalen ofta om helgerna. Det är inte många timmar som bageriet står tomt.
– Det är väl någon timme per dag, mellan fyra och fem på eftermiddagen, och om söndagarna ibland, konstaterar Bertil.
– I och med att vi är ett så litet företag ställer alla upp för varandra och hjälper till. Bertil är självlärd, han har ingen formell examen. Han var till och med kvarsittare ett år i skolan. Studierna gick inte precis i första hand.
Som 13-åring började han jobba i bageriet men har även varit ett tag i ett stenbrott och jobbat på Glimek. Det var på Glimek han lärde sig svetsa.
– Sen har jag fortsatt experimentera, berättar Bertil som förklaring till mekandet med en maskin som kan delar smörgåstårtbottnar snabbt och effektivt.
För tio år sedan var det frågan om tio bottnar i veckan. Nu handlar det om pallvis, 20 till 25 pallar i veckan. På varje pall ryms 180 bottnar.
Plötsligt ringer en klocka, nästan lika högt som ett brandlarm. Det är dags för Niklas Martinsson att ta ut några rullstativ med smörgåstårtbottnar ur den stora ugnen.
Bottnarna får sedan svalna innan de ska paketeras. Bertil har tillsammans med två vänner tillverkat en ny finurlig maskin som delar tårtbottnarna i fyra lika tjocka skivor. Fyrkantiga bottnar såväl som runda.
– Vi invigde den nya maskinen med champagne för en månad sedan, men den fungerade inte riktigt, berättar Bertil med ett skratt. Den gamla maskinversionen får därför stå kvar i ett hörn ett tag till.
Smörgåstårtbottnar tar plats och kräver hantering i flera steg. Degen ska sättas, pytsas ut i formar, jäsa, in i ugnen 28 minuter, svalna ett dygn. Därefter är det dags att dela bottnarna, paketera dem i plastpåsar, in i frys, ut ur frys och paketeras i kartonger därefter in i en annan frys.
– Vi har inte plats till mer nu. Men vi har så låg hyra här och ska man bygga ut kostar det pengar, säger Bertil som funderar på hur verksamheten kan utvecklas. Själv arbetar han 90 timmar i veckan och tycker att han har drivit företaget så långt han kan.
– Det är väl en tjuge aur sen ja tog över, börjar han på sin utpräglade göingska dialekt.
– Man behöver inte ha så med studier i hu’et utan sunt förnuft, vi bygger våra maskiner själva.
Bertil har under ett tag funderat på hur han ska göra med bageriet. Inget av de två barnen vill ta över, och frågan är hur trångboddheten ska lösas. Niklas Martinsson, 35 år från Visseltofta, bakar merparten av smörgåstårtbottnarna. Han kan tänka sig ta över. I så fall med en av killarna, Conny Zaar, som kör brödbilen.
– Men Bertil kommer inte att lämna bageriet, han blir kvar till han är 75, tror Niklas.
Blir det Niklas och Conny som tar över har de en sak klar för sig:
– Slopa brödet. Det är mer lönsamt med bottnarna, dessutom inga bekymmer med extrapriser och inga returer.
Bertil däremot tycker det är mer säkert att låta företaget vila på två ben. Fast när han firar sina 60 år, den 1 december i Boalts Hembygdsgård, är det självklart vad han ska bjuda sina gäster på.
– Det får väl bli smörgåstårta.
ingalill.bengtsson
@kristianstadsbladet.se
Fakta / Boalts Bageri AB
n Bageriet startades på 1930-talet av Kalle Grahn och hette då Grahns bageri. Under några år drev Elna Soesson, Magnus Soesson och Bertil Ahlberg bageriet tillsammans men numera är det Bertil Ahlberg och Stig Cederkvist som äger bageriet, med 55 respektive 45 procent. I dag arbetar nio personer i företaget som har en omsättning på 4,5 miljoner kronor.
Bageriet tillverkar åtta olika brödsorter, konditorivaror och smörgåstårtbottnar. Smörgåstårtbottnarna står numera för hälften av verksamheten.