"Bra med byprofilering"

Immeln är den vackraste orten i kommunen. I alla fall enligt det 90-tal som svarat på kommunens webbenkät.
Östra Göinge • Publicerad 28 mars 2008
Erik Lidberg, kommunchef i Östra Göinge. Bild: Annica Jönsson
Erik Lidberg, kommunchef i Östra Göinge. Bild: Annica JönssonFoto: 

Mellan den 21 februari och den 20 mars låg webbenkäten ute på Östra Göinges hemsida. Kommunen ville, med anledning av det visionsarbetet, veta till exempel hur det uppfattas att byarna ska profileras, vad som upplevs som skamfläckar och vilken ort som upplevs som vackrast respektive mest spännande.

- Antalet hemsidebesökare ökade kraftigt när vi la ut enkäten, säger kommunalråd Tommy Johansson (s).

- Från 150 besökare en vanlig dag till 600 besök, fyller kommunchef Erik Lidberg i.

De som svarat på enkäten har gett både ris och ros.

- Det är viktigt att de här ventilerna kommer fram också. Hade vi bara varit ute efter att bli kliade på ryggen hade det varit ganska tråkigt, säger Tommy Johansson.

Både kommunalrådet och kommunchefen är nöjda med antalet som svarade på enkäten.

- Det är inte antalet utan kommentarerna som är intressanta, säger Tommy Johansson.

En klar majoritet svarade att de tycker att det är bra eller mycket bra att byarna ska profileras. "Östra Göinge är en kommun som kommer att dö ut om man inte kan lyfta fram vad som är bra med den." skriver en person i en kommentar.

De allra flesta tycker att det är Immeln som är den mest spännande och vackraste byn i kommunen.

- Ska man få folk att flytta till Östra Göinge kommer Immeln att vara en av nyckelorterna, säger Erik Lidberg.

Lika självklart hamnar gamla strumpfabriken i Knislinge högst på listan över skamfläckar i kommunen. På andra plats kommer Brobysjukhuset och sen vidare vattentornet i Sibbhult, Tyska husen i Sibbhult och ett antal har nominerat tekniska kontoret i Broby som en av skamfläckarna.

Enkäten ska nu analyseras och det blir projektledaren för visionsarbetet som kommer att få tag i de slutsatser som dras.

- Om det inte finns något som vi snabbt kan åtgärda, som inte kostar så mycket, säger Erik Lidberg. Mycket är kopplat till hur det ser ut i kommunen, vi får ta en diskussion med tekniska kontoret.

- Invånarna talar noga om att miljön ska vara vacker. Vi måste få mer pengar till det - frågan är bara var man ska ta de pengarna, säger Tommy Johansson.

I helgen kommer tjänsten som projektledare att annonseras ut. Tjänsten kommer att ha kallas "Samhällsutvecklare - 15000 stolta Göingar!".

Maria Sällberg

044-185694

maria.sallberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.