Brio säljer två fastigheter

Brio säljer två fastigheter i Osby för 98 miljoner kronor till Kungsleden. Koncernledningen vill koncentrera sig på leksaker och produktutveckling.
Östra Göinge • Publicerad 15 december 2007

De båda fastigheterna har innehållit en del av Brios lager och produktionsverksamhet i cirka 30 år. I februari säljs de till Kungsleden för 98 miljoner kronor. Det beräknas ge Briokoncernen en resultateffekt på 75 miljoner kronor.

Det är lika mycket som Brio hade i förlust efter september i år. Det var nästan en halvering av förlusten från september 2006, men samtidigt minskade försäljningen under tredje kvartalet i år.

Det förklarade vd och koncernchef Thomas Bräutigam med att Brio sålt sitt polska dotterbolag och avslutat distributionsavtal. Samtidigt hoppades han att julhandeln skulle lyfta försäljningen, inte minst eftersom Brio lanserar flera nya produkter. Att Brio säljer fastigheterna beror på att koncernledningen vill koncentrera sig på kärnverksamheten.

"Brios huvudsakliga verksamhet är produktutveckling och försäljning av leksaker och andra barnartiklar. Därför är det naturligt att frigöra kapital genom att sälja fastigheter", säger Thomas Bräutigam i ett pressmeddelande. Brio har genomfört flera sparpaket och strukturförändringar under de senaste åren. 2006 stängde företaget sin fabrik i Killeberg och flyttade produktionen till Kina. Samma år flyttade en stor del av huvudkontoret från Osby till Malmö.

Att Brio säljer två fastigheter betyder däremot inte att man flyttar ännu mer verksamhet. I stället ska företaget hyra fastigheterna under tio år, till marknadsmässiga villkor.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.