Brios ledning flaggar för stålbad

Brio AB har redan sagt upp ett antal anställda, men vd Tomas Persson flaggade för fler kännbara åtgärder under Brios bolagsstämma igår.
Östra Göinge • Publicerad 7 maj 2003

I början av april aviserade Brio att bolagsstämman den 6 maj skulle innebära flera stora förändringar. I ett pressmeddelande uppgav Brio bland annat, som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat, att Erling Karlström och vd Tomas Persson hade avstått omval till bolagsstyrelsen.

Vidare fastslogs att Dag Ivarsson skulle avgå som styrelseordförande, men att han och brodern Bengt Ivarsson samt Per-Anders Örtendahl ämnade sitta kvar i styrelsen som ledamöter.

I kallelsen till bolagsstämma föreslogs dessutom nyval av Kurth Augustson, Margareta Barchan, Åke Fredriksson och Kjell Svensson, flera ändringar i bolagsordningen samt att styrelsen skulle få mandat att besluta om nyemission. Samtliga ovanstående, och flera andra förändringar, godkändes, inte oväntat och utan vidare omsvep, av aktieägarna igår.

Eftersom Dag och Bengt Ivarsson kontrollerar långt över hälften av aktierna i företaget är den årliga bolagsstämman i mångt och mycket en formalitet, vilket bland andra Aktiespararnas Gert Fristöm antydde under tisdagskvällen.

Faktum är att ett nytt, välformulerat pressmeddelande delades ut ett par minuter efter stämmans avslutande, i vilket samtliga beslut deklarerades. I samma pressmeddelande stod att läsa att Åke Fredriksson ”valdes” till ny ordförande för bolagets styrelse vid det efterföljande styrelsesammanträdet, som alltså ännu inte hade ägt rum.

Mer intressant än själva bolagsstämman var Tomas Perssons vd-tal.

Han förklarade att målsättningen i fjol, en vinstmarginal på sju procent, endast uppnåddes genom försäljningen av en norsk fastighet. Den egentliga driften skapade ett negativt resultat på cirka 15 miljoner kronor. Orsaker: en minskad försäljning på den amerikanska marknaden, dålig försäljning i Brioägda butiker i Sverige och Norge samt att julförsäljningen inte blev vad Brio ”hade planerat”. Men Brio har redan vidtagit åtgärder. Bland annat har ett 40-tal anställda i Osby, Killeberg och Vittsjö sagts upp, likaså ett antal anställda i USA, Polen, Tyskland och England.

Men det räcker inte, enligt Tomas Persson.

Styrelsen har redan fattat beslut om att 22 butiker ska avvecklas under 2003, om att en produktionsenhet i Holland ska läggas ned – tillverkningen flyttas till fjärran östern, och utförsäljning av vissa fastigheter. Med mera.

Men det räcker inte heller. Ett konsultbolag ska därför gå igenom lönsamheten vid samtliga produktionsenheter, för att tillverkningen snabbt ska kunna läggas där den är mest kostnadseffektiv.

– Instruktionen till konsulterna är att komma upp med de lönsammaste förslagen till förbättringar. I våra direktiv finns inga geografiska eller andra restriktioner grundat på historiska hänsyn. Jag flaggar helt enkelt för det stålbad som Brio måste gå igenom under 2003, sa Tomas Persson igår.

Magnus Grunnon

044-47004

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

OSBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.