Annons

Brukseliten spårade i Göinge

HYLTA/HANASKOG. Med några minuters mellanrum försvinner ekipagen snabbt ut i skogen. Det är kall och tidig lördagsmorgon och i luften ligger det spänning. Är spåren lagom svåra? För såväl funktionärer som tävlande känns det lite pirrigt innan det efter ett par timmar står klart att bruksprovet i elitklass spår hos Göinge-Broby brukshundklubb får klart godkänt.
Östra Göinge • Publicerad 18 mars 2001
Sju apporter ska hunden hitta i spåret. Slutet av spåret är markerat med en större apport.
Sju apporter ska hunden hitta i spåret. Slutet av spåret är markerat med en större apport.Foto: 
Efter spårningen varvar Helen Söderberg och riesenschnauserna Zimson ner.
Efter spårningen varvar Helen Söderberg och riesenschnauserna Zimson ner.Foto: 
Asias Fanja är duktig på att leta. Matte Henny Möller kan glädjas åt betyget nio och Fanja får bollen som belöning.
Asias Fanja är duktig på att leta. Matte Henny Möller kan glädjas åt betyget nio och Fanja får bollen som belöning.Foto: 
Helen Söderberg har alla pinnarna med tillbaks.
Helen Söderberg har alla pinnarna med tillbaks.Foto: 
Uppletande av föremål sker i en ruta markerad på ängsmark. Bilder: BOSSE NILSSON
Uppletande av föremål sker i en ruta markerad på ängsmark. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 

–Jag hörde hur han skrek duktig flera gånger och han fick med sig alla pinnarna utom en.

När den första spårmottagaren kommer tillbaka till utgångsläget kan han rapportera att den första startande i Göinge-Brobys dubbeltävling i spår elitklass tagit sig runt.

Annons

–Jag är minst lika nervös som de tävlande, man vill ju faktiskt att de ska lyckas, påpekar Jerry Jönsson.

De tävlingsansvariga vågar dra en första lättnadens suck. Det har ju börjat bra... Att arrangera en spårtävling i elitklass kräver både stora markområden, gott om funktionärer och ett minutiöst förberedelsearbete.

Under helgen har 20-talet hundekipage från hela södra Sverige tävlat och spårat i skogarna kring Hylta.

–Tio elitekipage vardera lördag och söndag är vad vi klarar av, konstaterar Peter Andersson en av de tävlingsansvariga.

Under flera veckor har tävlingen förberetts. Möjliga spår har stakats ut på karta och markerats ut av spårläggare i verkligheten.

Varje spår som är 1500 meter långt och som ska ha flera vinklar kräver sitt utrymme.

–Att kunna förlägga alla inom ett och samma markområde är ovanligt, förklarar Peter Andersson som är glad över möjligheterna som finns i Hylta.

Det är inte heller alltid som det finns markägare som är villiga att låna ut sin skog.

–Därför är vi mycket tacksamma över att vi ha så goda relationer här. Vart och ett av de tio spåren kräver dessutom en spårläggare. Göinge-Brobys funktionärer fick upp i ottan. Klockan sex samlades de för att sedan i tur och ordning gå ut spåren som snitzlats upp i förväg.

En och en halv timme gamla, på ett ungefär, ska spåren i elitklass ligga.

Annons

Därefter är det dags för ekipaget att via en 30 gånger 40 meters ruta leta upp sitt spår, helst utan att bakspåra, och komma iväg inom fyra minuter.

Själva spårningen är tidsbegränsad till 35 minuter och under spårningen som kan gå i ett rasande tempo över stock och sten ska hunden också hitta och plocka upp sju apporter, eller träpinnar som spårläggaren lagt ut där han har gått.

Vid slutet av spåret finns en större apport och där väntar en spårmottagare som klockar tiden och räknar in antalet apporter. Hos spårmottagaren Rocco Fierro hörs glatt prat, trots en del mankemang.

Riesenschnauzern Zimson har bakspårat i upptaget och därför inte fått de allra bästa betygen. Men alla apporterna har han hittat ute i spåret. Och han är glad och nöjd med sin belöning: att få gnaga på en tennisboll.

–Det här gick undan, säger en ångande matte Helen Söderberg.

Att spåra med hund kräver god kondition. Sista spårhundsekipaget kommer iväg vid niotiden och en halvtimme senare är alla tillbaka från sina spår.

Och även om en del har bakspårat så får alla utom en, som inte klarat tiden, betyg. Det innebär att nio av tio får fortsätta tävlingen med övriga delmoment.

Dessa ska genomföras vid Göinge-Brobys klubbstuga som finns i Hanaskog.

Glada och mer eller mindre nöjda bär det av i bilkaravan från Hyltaskogen.

Kvar finns bara spårläggarna som än en gång får snitzla upp sina spår inför söndagens tävling, då tio nya ekipage ut och spåra.

Annons

Under resten av lördagen fortsätter elittävlingen med uppletande, platsliggning, prövning av skottoberördhet och individuella lydnadsprogram.

Båda dagarnas tävlingar flyter fint och kan avslutas vid eftermiddagsfikat.

Lördagens tävling vanns av Roland Sjösten från Ronneby brukshundklubb med 611 poäng och som fick certifikat.

Söndagens tävling vanns av Natsue Asais-Ellesson från Älmhults BK med hunden Asias Selma. Ekipaget fick ihop 590 poäng och certifikat.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons