Bun och socialnämnden missnöjda med kosten

Östra Göinge • Publicerad 13 augusti 2004

Kommunens kostenhet redovisade, som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat, ett underskott på 618000 kronor i april. Ett underskott som till stor del kan härledas till den prishöjning som genomfördes den 1 mars i år.

Lärarna, personalen inom barnomsorgen, pensionärerna med flera grupper sviker helt enkelt kommunens skol- och äldreomsorgsrestauranger, vilket har fått socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, bun, att agera.

I tisdags förklarade socialnämnden att den vill "uttrycka missnöje med den oroväckande utvecklingen inom kostverksamheten, avseende såväl kvalitet, service, utbud som ekonomi", och att den emotser ett gemensamt möte mellan berörda förvaltningar och nämnder samt kommunstyrelsen.

– Socialnämnden har tröttnat. Nu har det snart gått ett år och de förbättringar som utlovades, exempelvis gällande en alternativ rätt och alla felleveranser, har inte synts till. Vi får fortfarande mycket klagomål, även om de har blivit färre. Frågan är om folk har tröttnat på att klaga eller om det verkligen har blivit bättre, säger socialchef Christel Sundberg.

Samtidigt konstaterar hon att nämnden inte vill hamna i en situation i vilken den tvingas ta hand om kostenhetens underskott.

Bun säger exakt samma sak.

– Vårt bekymmer är att vi inte vet hur mycket vi måste betala i slutändan, det är som en löpande räkning, säger förvaltningschef Bertil Änguist och berättar att nämnden tog upp frågan i torsdags.

Han fastslår emellertid också att kommunen inte kan subventionera personalens måltider av skattetekniska skäl.

– Men det är ett problem att vår personal inte äter lunch på sina arbetsplatser, frågan har lyfts av skolorna. Deras närvaro i matsalarna har en lugnande effekt på eleverna, säger biträdande förvaltningschef Bengt Gustafson.

Magnus Grunnon

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.