Annons

Byskolorna i Hjärsås och Östanå får respit

ÖSTRA GÖINGE. Byskolorna i Hjärsås och Östanå får respit, i alla fall tillfälligt. I stället skjuter barn- och utbildningsnämnden över avgörandet till kommunfullmäktige som får ta ställning till en nedläggning eller skjuta till 1,9 miljoner kronor för ytterligare utredning om möjliga lokaler.
Östra Göinge • Publicerad 22 september 2001

Barn- och utbildningsnämnden var inte intresserade av att fatta beslut om att lägga ner varken Solhällan eller Möllarp. Däremot står det klart att bun måste göra något åt lokalkostnaderna inom skola och barnomsorg. – Det föds helt enkelt för få barn, konstaterar barn- och utbildningsnämndens ordförande Rose-Marie Olofsson. Hon berättar att under de närmaste åren kommer antalet barn i grundskolan att minska drastiskt. Under den närmaste femårsperioden minskar grundskolebarnen med 25 procent. – Det innebär att vi måste dra in på lokaler. Frågan är bara var. – Att det ska bli Solhällan och Möllarp är inte alls säkert. När det gäller Solhällan märks ingen barnminskning de kommande åren, däremot ser det sämre ut i Östanå. Rose-Marie Olofsson påpekar att nedläggningen av skolor i de mindre byarna är en politiskt viktig fråga för hela kommunen och därför måste tas upp i högre instans, det vill säga avgöras av kommunfullmäktige. Barn- och utbildningsnämnden vill i första hand i lugn och ro få fortsätta att utreda var man bäst kan göra indragningar. – Och då räcker det inte med att stänga klassrum, understryker Olofsson. Om kommunfullmäktige går på nämndens linje innebär det att bun måste få ett tilläggsanslag på 1,9 miljoner kronor i nästa års budget. Frågan kommer upp i slutet av november. marie-louise.lindell @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons