Ceiss kan ha brutit mot kommunallagen

"Det är tveksamt om Ceiss lever upp till det en kommun ska ägna sig åt". Det säger kommunrevisor Sven Sjunnesson efter att ha granskat ett av de kommunala bolagen.
Östra Göinge • Publicerad 15 maj 2008

Ceiss, Centrum för energi och inneklimat i Södra Sverige är ett av kommunens bolag. Det verkar för att förbättra inneklimatet och effektivisera energianvändandet i offentliga lokaler, bostäder och privatägda byggnader.

Men de senaste åren har verksamheten i princip enbart förlagts till orter utanför Östra Göinge kommun.

- En kommuns verksamhet är till för den egna kommunen och dess invånare, säger Sven Sjunnesson (kd) som är kommunrevisor och som granskat Ceiss årsredovisning för 2007.

I sin granskningsrapport skriver han: "Om en kommun vill driva en verksamhet i bolagsform skall det primära intresset vara att tillgodose kommunala behov. Verksamheten skall vara en angelägenhet för kommunens invånare och ett instrument för kommunens egen verksamhet."

I ett brev till Ceiss styrelse påpekar Sven Sjunnesson flera brister. Bland annat att styrelsen inte följt den styrelseordning man själv antagit. Att det saknas långsiktiga framtidsplaner och att det inte funnits något skriftligt avtal mellan Ceiss och kommunen om ansvarsfrågor och ekonomiska mellanhavande.

- Jag tycker att det är ett måste. Ett par personer har en anställning hos kommunen men jobbar i Ceiss. Vem har ansvaret vid en uppsägning till exempel? Eller om ett skadeståndsanspråk skulle komma upp? Styrelsen, med Tommy Johansson (s) i spetsen, får hård kritik av Sjunnesson.

- Styrelsen förvaltar inte företaget på ett sätt som stämmer överens med vad en kommun ska göra. De brister i styrelsearbetet när de inte följer styrelseordningen. Har styrelsen verkligen den uppmärksamhet som den bör ha?, säger Sjunnesson och fortsätter;

- Det finns ingen strategi för hur man ska driva företaget i framtiden. Vad ska man jobba med på lång sikt?

Personligen är Sven Sjunnesson tveksam till om kommunen ska driva ett bolag som Ceiss.

- Och som kommuninvånare kan man ställa sig frågan om det är Östra Göinge kommuns uppgift att arbeta med energisparande åtgärder i andra kommuner. Det är en berättigad fråga.

Sjunnesson får medhåll av Leif Petersén som är förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

- De kommunala bolagen måste gynna de egna kommuninvånarna, det är där fokus ska ligga. Man kan annan verksamhet som vänder sig utåt men då får den inte vara särskilt stor.

Ceiss verksamhet kan vara ett brott mot kommunallagen.

- Det finns inte tillräckligt rättsligt stöd för att ägna sig åt entreprenadverksamhet utanför den egna kommunen, säger Petersén.

Maria Sällberg

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.