Dagmammorna tar strid
I går inkom en protestlista med 148 namnunderskrifter från Immelns bygdeförening till barn- och utbildningsförvaltningen. I ett följebrev konstaterar föreningens styrelse att en av ortens två dagmammor har varslats om uppsägning och att skälet – arbetsbrist – måste ifrågasättas "då det enligt uppgift står barn i kö för att få barnomsorg hos dessa dagmammor.
Kristianstadsbladet rapporterade om förvaltningens planer på att säga upp tre dagbarnvårdare: en i Immeln, en i Hanaskog och en i Knislinge, den 27 april.
"Vi menar att denna nedskärning av service försvårar en positiv utveckling av byn. För att hjälpa alla de ideella krafter som verkar för en positiv byutveckling måste även kommunen, inom kategorin service, dra sitt strå till stacken", skriver bygdeföreningens styrelse. "Vill inte kommunen att yrkesverksamma småbarnsföräldrar ska flytta till Immeln?", fortsätter den.
I dag kan Kristianstadsbladet avslöja att två av dagmammorna har överklagat barn- och utbildningsförvaltningens beslut.
Båda ifrågasätter att förvaltningen har fog för att varsla dem på grund av arbetsbrist "när det står barn i kö som vill placeras hos dagbarnvårdare".
Dagmammornas fackförbund, Svenska Kommunalarbetareförbundet i Östra Göinge, har begärt en tvisteförhandling med barn- och utbildningsförvaltningen.
– Vi ska diskutera det här en gång till, vi har kallat till en förhandling den 17 maj, säger Börje Lavesson, utvecklingsledare på förvaltningen. – Visar det sig att deras påståenden stämmer, att det behövs fler tillsynstimmar än vi har beräknat, så får vi backa. Visar det sig att våra beräkningar är riktiga så ligger varslen kvar.
Börje Lavesson konstaterar att det är svårt göra prognoser för barnomsorgen eftersom den inte är obligatorisk. Antalet barn som ska placeras inom barnomsorgen kan fluktuera kraftigt från en månad till en annan. – Det kan räcka att en familj flyttar in eller ut och whops så spricker hela planeringen. Men man ska ha klart för sig att en klar majoritet av föräldrarna söker sig till förskolan. Allt färre föräldrar väljer att placera sina barn hos dagmammor, inte minst sedan den allmänna förskolan infördes.
Börje Lavesson förklarar vidare, gällande Immeln, att sex dagbarn har erbjudits plats i fritidshem.
– Från och med sex års ålder ska barn placeras i fritidshem enligt barn- och utbildningsnämndens policy. Men att de lite äldre barnen styrs mot fritidshemmen är inget som är specifikt för Östra Göinge. Där finns en verksamhet som är direkt anpassad för skolbarnen.
Magnus Grunnon
044-47 000
magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se