Annons

Dags för bönder att söka EU-stöd

OSBY-ÖSTRA GÖINGE. Många lantbrukare kommer denna månad att arbeta med blanketter och ansökningshandlingar av olika slag. Utöver deklarationen är det dags att ansöka om nya avtal för EU-stöd. Detta innebär även hårt tryck på länsstyrelsens lantbruksenhet och dess tjänstemän.
Östra Göinge • Publicerad 7 mars 2001

I går eftermiddag var ett 60-tal lantbrukare från olika delar av Göinge samlade på Naturbruksgymnasiet i Osby för information. Engagemanget var rejält både från länsstyrelsens tjänstemän och lantbrukarna.

Det talas ofta om vilka enorma EU-bidrag lantbrukarna kan kvittera ut. Men detta dementerades med skärpa av länsstyrelsens Ola Runfors som betonade:

Annons

– Se inte stöden som bidrag utan som ersättning för utfört miljöarbete. Miljötänkandet genomsyrade eftermiddagens information som spände över den biologiska mångfalden i kombination med kulturmiljöer, åtgärder för minskade kväveutsläpp, ekologisk odling, arealersättningar, skötsel av våtmarker och djurbaserade stöd. Till allt finns möjligheter för stöd. Länsstyrelsens lantbruksenhet ställde upp med fem man vilka fick många kluriga frågor. Dagens enda applåd fick den lantbrukare som konstaterade:

– Den enskilde bonden skall klara av och kunna allt detta. Hur ska detta lyckas? Ni är ju fem från lantbruksenheten som hjälps åt här i dag. Förhandsgranskning Inför den femårsperiod som i många fall avslutats nu har den enskilde lantbrukaren fått bedöma den biologiska mångfalden och placera gårdens arealer i lämplig ersättningsklass. En mycket svår uppgift. Detta har vid kontroller i många fall vållat stor irritation och även lett till sanktioner. Inför ett nytt femårsåtagande skall länsstyrelsens representanter göra ett kostnadsfritt gårdbesök. Detta skall resultera i en åtgärdsplan.

– Vi jobbar för fullt med dessa. Vi räknar med att alla som sökt och är berättigade för tilläggsersättning skall få planen gjord före årets slut.

– Det blir inte som tidigare - straffsanktioner efter nedklassningar. Vi har brukarna med oss från början, förklarade Ola Runfors. För bevarande av biologisk mångfald i betesmarker och slåtterängar utgår en grundersättning på 1.000 per hektar med möjlighet till ytterligare 1.400 kronor på artrikare arealer.

Till detta kan komma extra pengar för lövtäkt, hamlade träd och lieslåtter. Bore Eriksson, ansvarig för det gamla kulturstödet, omtalade att anslutningen till det nya stödet väntas öka från 12.000 till 18.000 brukare. Men ersättningsnivån sänks. Under den kommande avtalsperioden utgår i princip ersättning endast för kulturelement i anslutning till åkermark. Dock kan ersättning utgå för hamlade träd i betesmark.

Skötselkraven är hårda. Igenväxtning skall vara borttagen när avtalet ingås. Stefan Stråle berörde ekologisk produktion som ökar år för år. Mot slutet av informationsträffen undrade en lantbrukare om ingånget avtal kan brytas efter ett par år. Svaret blev: ja. I så fall måste erhållet stöd återbetalas.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Av Gösta Olsson 044-450 14
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons