Dämpat på AlltMöjligt Verkstaden

BROBY. På fredagen var stämningen dämpad på AlltMöjligt Verkstaden. Men alla hoppas att de frågetecken och kritik som företagarna har ska kunna redas ut. –Vi ska bjuda in alla 60 företagare som skrivit på listorna, säger Sven Sjunnesson ordförande i föreningen.
Östra Göinge • Publicerad 21 april 2001
Allvarligt rundabordssamtal blev det under fredagen när kopiorna på proteslistorna, som företagarna skickat till kommunen, åkte fram.Bilder: RONNIE SMITH
Allvarligt rundabordssamtal blev det under fredagen när kopiorna på proteslistorna, som företagarna skickat till kommunen, åkte fram.Bilder: RONNIE SMITHFoto: 
Kunder eller konkurrenter? Flera av de 60 företagarna har nytta av AlltMöjligt Verkstaden, konstaterade anställda och styrelsemedlemmar.
Kunder eller konkurrenter? Flera av de 60 företagarna har nytta av AlltMöjligt Verkstaden, konstaterade anställda och styrelsemedlemmar.Foto: 
Ordförande och kommunrevisor. Sven Sjunnesson är både ordförande för föreningen och kommunrevisor. Han har bett de övriga kommunrevisorerna att granska föreningens verksamhet.
Ordförande och kommunrevisor. Sven Sjunnesson är både ordförande för föreningen och kommunrevisor. Han har bett de övriga kommunrevisorerna att granska föreningens verksamhet.Foto: 

Sven Sjunnesson och Birjer Axelsson från styrelsen var på plats på AlltMöjligt Verkstaden under fredagen för att diskutera den uppkomna situationen.

Dels företagarnas brev till kommunen, dels Företagarnas agerande att be Konkurrensverket granska om verksamheten är illojal.

–Det här måste vara ett missförstånd. Vi är ledsna över att vi uppfattas så. Vi har bjudit in enskilda företag, men det är svårt att få en dialog, tycker Sven Sjunnesson.

Företagarna anser att ni borde göra om verksamheten till bolag för att konkurrera på samma planhalva.

–Då blir vi ett rent företag, då missar vi hela syftet med verksamheten som är så mycket mer ur ett medmänskligt perspektiv. Vi har helt andra uppgifter, betonar Sven Sjunnesson.

–Vi har en väldigt klar och uttalad linje i styrelsen om att vi ska hålla oss inom ramen för de lagar och kollektivavtal som finns, vi har kontrollerat med myndigheterna om att vi inte är momspliktiga. Vi ska heller inte konkurrera med företag, räknar Sven Sjunnesson upp. De verksamheter som kan tyckas vara någon form av konkurrens är sömnad.

–Men vi håller samma priser på att sy i en blixtlås som andra med samma verksamhet. Och för vår del är det en väldigt blygsam del, säger Anders O Johansson.

Bilreparationer görs inte längre. Snickerierna som skulle gjorts i kyrkan i Broby ska Verkstaden inte heller utföra.

–Församlingen har pratat med fönstertillverkare som ska utföra arbetet istället, vi ska heller inte montera snickeriet utan det får något företag göra, berättar Anders O Johansson. Ethel Dahlberg jobbar med turistresor.

–Vi vänder oss till församlingar. I fjor hade vi 40 bussresor hit till AlltMöjligt Verkstaden. Eftersom vi inte har någon servering gjorde de även studiebesök på andra företag och till Hembygdsparken i Broby, förklarar hon.

Pensionärshjälpen tror heller ingen att något företag vill konkurrera om.

–Den hjälpen fungerar verkligen dubbelt - är meningsfull för de arbetslösa som kan hjälpa till och de gamla får hjälp, säger Sven Sjunnesson.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.