Annons

Dan-Olof Stenlund gav inspiration för ett nytt år

GLIMÅKRA. År efter år återvänder han. Och lika full av entusiasm lyckas han varje gång få körmedlemmar från hela Skåne att få nya idéer som de sedan är beredda att gå hem och pröva.
Östra Göinge • Publicerad 28 januari 2001
År efter år återvänder Dan-Olof Stenlund till Glimåkra.
År efter år återvänder Dan-Olof Stenlund till Glimåkra.Foto: 
Dan-Olof Stenlund vill inspirera och motivera sina elever, körmedlemmar från Skåne. Bild: WILLY ALM
Dan-Olof Stenlund vill inspirera och motivera sina elever, körmedlemmar från Skåne. Bild: WILLY ALMFoto: 

Sista fredagen och lördagen i januari vallfärdar körmedlemmar från hela Skåne till Glimåkra folkhögskola.

Då är det dags för Text och ton i kyrkan. En kurs som hålls av professor Dan-Olof Stenlund, lärare i kördirigering och ledare för Malmö kammarkör och vanligen verksamhet i Malmö och Köpenhamn. Trots många stora åtaganden återvänder Dan-Olof Stenlund till Glimåkra folkhögskola just för den här kursen. Det har han gjort under 20-tal år.

Annons

–Jag minns inte när det började, men jag ska titta efter till nästa gång, lovar professorn.

Kursen har varje år ett speciellt tema knutit till någon kyrklig söndag eller helg. Denna gång var det palmsöndagen och långfredagen som stod på den flerstämmiga repertoaren, från gammalkyrkligt introitus via renässansmusik till tre nyare versioner av ”Se, vi gå upp till Jerusalem”.

Året kurs hade lockat deltagare från en kör i Perstorp, Tomelilla koralkör och Tryde kyrkokör.

–Sedan finns ju en del av skolans egna elever också med, berättade Anneli Walther som är kursledare. Dan-Olof Stenlund var efter halva kursen nöjd med sina elever.

–De kämpar på väl och är duktiga. Meningen är att jag ska vara en idégivare och ha lite brainstorming med dem, förklarade Dan-Olof Stenlund innan det på lördagsförmiddagen var dags att åter börja öva takt och tempo och sjunga lite mer ordenligt.

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons