Annons

Daniels bok som akvareller i bokverk

GLIMMINGE. Daniel i lejongropen, männen i den brinnande ugnen, kung Salomos tempel och berättelsen om Babels torn. Många känner säkert igen dessa klassiska bilder från Daniels bok i Gamla Testamentet. Snart kommer de ut som färgglada akvarellillustrationer i ett bokverk. Författare och illustratör är Nils Ibstedt i Glimminge norr om Broby.
Östra Göinge • Publicerad 9 januari 2001
Bibelns bilder fascinerar och engagerar Nils Ibstedt. Bilder: PER ROSENQVIST
Bibelns bilder fascinerar och engagerar Nils Ibstedt. Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 
Nils Ibstedt är skicklig dataoperatör. Här studerar han den inscannade akvarellen av Daniel i lejongropen.
Nils Ibstedt är skicklig dataoperatör. Här studerar han den inscannade akvarellen av Daniel i lejongropen.Foto: 
I arbete. Nils Ibstedt i arbete vid ritbordet. Motivet på akvarellen är Babylon på Daniels tid 600 år före Kristus. Bilder: PER ROSENQVIST
I arbete. Nils Ibstedt i arbete vid ritbordet. Motivet på akvarellen är Babylon på Daniels tid 600 år före Kristus. Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 

Den första av två böcker med motiv från Daniels bok har fått titeln ”Kungasönerna på marsch”.

Den kommer även att utges på engelska med titeln ”King´s Kids on the move”. Och nästa år åker Nils Ibstedt än en gång till Japan.

Annons

–Jag ska då försöka få ut boken även på japanska, säger den vitale Glimmingesenioren som närmar sig 75.

Nils Ibstedt berättar att boken handlar om bibelns Daniel och hans kamraters långa marsch som fångar från Jerusalem till Babylon. Detta inträffade år 605 före Kristus. På färden upplever de äventyr, romanser och oväntade händelser.

–Daniel och hans kamraters tro och liv är strålande exempel på ungdomar som tar vara på livets möjligheter, även i svåra situationer, säger Nils Ibstedt som har studerat Daniels bok och källmaterial under ett långt och aktivt liv.

Nils Ibstedt började först skriva en mer teologisk utredning om Daniels bok.

–Men jag tänkte om. 1995 började jag arbeta med en romantiserad version som nu i stort sett ligger färdig för tryck, berättar han.

Själv beskriver han ”Kungasönerna på marsch” som en kombinerad äventyrsbok, historiebok och bibelstudiebok. Han hänvisar flitigt till arkeologiska uppgifter som bekräftar bibelns historiebeskrivning. Som målande konstnär har han illustrerat boken med 40 grafiska bilder och nio akvareller.

Utöver de akvareller som hänvisats till i artikelingressen kan man se Jerusalem på profeten Daniels tid, ruinerna av Samaria, Hamsland i Egypten med dess höga kultur, hästar på Megiddoslätten och Kung Salomos tempel i Jerusalem, en plats som nu ligger i världspolitikens centrum.

Med finns även en akvarell med julmotivet där ett skott skjuter upp ur Isais avhuggna stam enligt Jesaja bok 11:1.

Vad har särskilt fascinerat och inspirerat dig i Daniels bok?

–Jag tror på Daniels bok därför att Jesus hänvisade till den. Boken har många profetsior som gått i uppfyllelse.

Annons

–Skildringen av de tre männen som gick oskadda i den brinnande ugnen är särskilt känd. Samma gäller Daniel i lejongropen, säger Nils Ibstedt som studerat Daniels bok parallellt med många bibelöversättningar och bibeltolkningar.

Ibstedt har noterat de olika uppfattningar som finns om Daniels bok. Som grund för sina åsikter hänvisar författaren rikligt till arkeologiska uppgifter och källmaterial som bekräftar hans egna forskningsresultat. I ett förord skriver teologie doktor Alf Lindberg i Tranås att bokens manus förmedlar en god överblick över den profana, samtida historien och vilka härskare som var aktuella.

Men även vilka profeter som var verksamma under den aktuella tiden. ”Det är enligt min mening ett förnämligt arbete Ibstedt åstadkommit”, skriver Lindberg.

Välkände pastorn Stanley Sjöberg skriver i en kommentar att Nils Ibstedt med imponerande kunskap om Bibeln och med stor inlevelse i den samtida historien skrivit boken ”Kungasöner på marsch”.

Med glimten i ögat kommenterar Nils Ibstedt:

–Läs om kungasönerna och bli ung på nytt. Ge sedan bort boken till dina barnbarn!

Boken kommer att tryckas på Vingårdens förlag i Hästveda hösten 2001.

gosta.g.olsson@telia.com

fakta Nils Ibstedt

n Byggnadsingenjör vid Högre Tekniska Läroverket i Malmö 1948. Studier i arkitektur 1949-1952.

Annons

n Ritat ett tiotal kyrkor i Japan och åtta pingstkyrkor i Sverige. Missionär, bibellärare och kyrkoarkitekt i Japan 1961-1991.

n Undervisat i eskatologi vid Kansai Bible Institute, Japan 1982-1985.

Studerat teckning och oljemålning.

Medlem i konstnärsföreningen KOF.

n Författarskap med illustrationer: Apokalypsen – ett färgsprakande skådespel. Daniels visioner & Apokalypsen. Kristi tillkommelse & Apokalypsen. Kungasöner på marsch med fortsättningen Kungasönerna i Babylon.

Av Gösta Olsson 044-45014
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons