Danskar får köpa Brobysjukhuset

Den 1 juli har Rosenborg A/S formellt tillträdesdag till Brobysjukhuset. Innan dess kommer fastighetsnämnden inom Region Skåne att skriva på köpeavtalet.
Östra Göinge • Publicerad 25 juni 2001

I torsdags lämnade regionjuristerna sitt utlåtande huruvida regionstyrelsen eller fastighetsnämnden har rätt att skriva under köpeavtalet.

Juristerna bedömer det som solklart att det är fastighetsnämnden som har den rätten. Beloppet, 3,5 miljoner kronor, ligger inom de ramar som fastighetsnämnden har att fatta beslut om, dessutom har fastighetsnämnden konstaterat att det inte är frågan om ett ärende som är ”av särskild vikt eller beskaffenhet” så att det måste ända upp i regionfullmäktige för beslut. Dock anser juristerna att en paragraf i köpeavtalet, att ”Köpet sker med förbehåll för godkännande av Regionstyrelsen eller den tjänsteman som har motsvarande befogenheter” bör tas bort.

Regionjuristen Johan Eriksson påpekar nämligen att ”I annat fall riskerar den nye ägaren att få problem vid ansökan om lagfart.”

Douglas Roth håller inte med.

– Köpeavtalet är inte ogiltigt i och med att den paragrafen finns med, utan den spelar ingen roll, säger Douglas Roth (m), ordförande i fastighetsnämnden. Eftersom regionjuristerna kommit fram till att det är fastighetsnämnden som har beslutanderätten och fastighetsnämnden redan godkänt köpeavtalet är det nu bara för Douglas Roth att skriva på.

– Det blir väl så, vi har tagit beslutet i full nämnd, säger han.

När han ska skriva på kan han inte säga på rak arm.

– Det blir före den 1 juli.

Har Östra Göinge kommun varit för sent ute för att köpa fastigheten?

– Ja, det är min bedömning, svarar Douglas Roth.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.