De flesta nöjda med hemtjänst

Brukarna som har hemtjänst eller bor på något särskilt boende i Östra Göinge kommun är mer nöjda än rikssnittet. Det visar två undersökningar från Socialstyrelsen.
Östra Göinge • Publicerad 22 januari 2014

I våras gjordes rikstäckande brukarundersökningar om vad de som är äldre än 65 år tycker om hemtjänsten och sitt äldreboende. Siffrorna är glädjande läsning för Östra Göinge kommun. På de flesta områdena ligger man över rikssnittet.

93 procent nöjda

118 personer tyckte till om hemtjänsten, majoriteten bor ensamma. 93 procent uppger att de är ganska eller mycket nöjda, lika många anser att personalen utför sina arbetsuppgifter bra och förtroendet är stort. Däremot svarade strax över hälften att de alltid eller oftast kunde påverka vid vilka tider personalen kunde komma. Fler än förra året känner att det är tryggare att bo hemma. 65 procent besväras då och då av ensamhet, vilket är en minskning med två procentenheter sedan förra mätningen men man ligg-er ändå över riket.

När det gäller särskilda boenden svarade 70 på undersökningen. 85 procent upplever att de är ganska eller mycket nöjda, fler än 2012. 97 procent känner sig ganska eller mycket trygga, något fler tycker att personalen bemöter dem på ett bra sätt alltid eller oftast. 81 procent svarade att personalen alltid eller oftast tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras. Området där fler blivit nöjda gäller möjligheten att påverka vid vilka tider man ska få hjälp, att komma utomhus och måltiderna.

Uppföljningar

Tommy Aspegren (FP), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet är mycket nöjd.

Vad har ni gjort för att vända skutan?

– Ständiga kvalitetsuppföljningar, vad gör man åt problemen och vad händer. Det får effekt. Man har också slutat klaga på att bli fler. När det gäller bemanning är det viktigt att titta på vad de som är där gör, inte vad de som inte är där skulle ha gjort.

Lindgården bra exempel

Förbättringsområden han pekar ut är till exempel akt- iviteter, utomhusvistelse och försöka motverka ensamhet.

Aspegren framhåller Lindgården i Broby som ett bra exempel.

– De fick hård kritik i början för att ha dragit ned på personalen, nu har man accepterat det och gjort något riktigt bra. Matsituationen och relationen till anhöriga har blivit bättre. Där finns en helt annan stämning och syn.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Emma Ståhl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.