"De räknar med siffror som inte finns"

Oseriöst och oproffsigt, tycker oppositionsrådet Patric Åberg (M) om att Socialdemokraterna i Östra Göinge presenterar ett budgetförslag redan innan valet den 19 september.
Östra Göinge • Publicerad 2 augusti 2010
Foto: 
Patric Åberg.
Patric Åberg.Foto: 

– Vi har möte med ledningsutskottet på onsdag och vi kommer att säga att vi vill avvakta valresultatet. Sossarna har ju räknat med siffror som inte finns. Jag tycker att det är oseriöst så det stinker om det, säger Patric Åberg (M).

Från oppositionen kommer det inte att komma något budgetförslag förrän efter valet, när man vet vilka ekonomiska ramar som finns för kommunens arbete.

– De rödgröna på riksplanet vill ju till exempel ta bort lättnaden i arbetsgivaravgiften för ungdomar. Det skulle innebära en kostnad på ungefär tre miljoner för vår kommun. Det ser jag inte att man har räknat med i budgetförslaget. Man har inte räknat med minusposterna.

Kommunalråd Tommy Johansson (S) säger att det har uttryckts ett starkt önskemål från förvaltningens sida att ha någon form av budget att jobba utifrån. Samtidigt är han medveten om osäkerheten vad gäller villkoren efter valet.

– Det är därför vi har gjort den här halvvarianten, att budgeten stannar i kommunstyrelsen för tillfället och går vidare till fullmäktige efter valet.

Vad gäller arbetsgivaravgiften för ungdomar säger han att det har gått ut signaler om att kommunerna kommer att bli kompenserade för den extra kostnaden det kommer att innebära.

– Vi tror inte att det kommer att bli några dramatiska skillnader i den slutgiltiga budgeten, men visst, det kan bli ett antal miljoner upp eller ner.

Jonatan Göth
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.