Demensförening bjuder in till möte

Östra Göinge • Publicerad 11 maj 2005

Sedan en månad tillbaka finns Osby-Östra Göinge demensförening som i kväll onsdag bjuder in till ett möte på Skogsbrynet. Två företrädare från Demensförbundet i Stockholm gästar också.

– Vi har cirka 50 medlemmar och i styrelsen sitter tre från Osby och tre från Östra Göinge och de två demenssköterskorna från Osby respektive Östra Göinge kommuner, berättar ordförande Thomas Persson från Osby.

Medlemmarna består främst av anhöriga och personer som arbetar med demens. Syftet med föreningen är att människor med samma problem ska kunna hjälpa varandra och ge stöd.

– Och att hitta rätt i kommunens korridorer, säger han.

Demensförbundet är riksförbundet för demenssjukas rättigheter, den största anhörig-organisationen i Sverige. Förbundet med de lokala föreningarna verkar för att stödja och hjälpa de demenssjuka och deras anhöriga, sprider kunskap om demens, informerar och påverkar politiker och beslutsfattare. Förbundet stödjer även forskning och utveckling inom demensområdet och samverkar med kommun, landsting, andra myndigheter och organisationer.

– Det finns cirka 180000 dementa i Sverige och i våra två kommuner mellan 300 och 500 personer som är drabbade, säger Thomas Persson.

Det finns en rad olika demenssjukdomar varav Alzheimers är en, pannlobsdemens en annan.

Kvällens möte börjar klockan 18. Alla intresserade, såväl anhöriga som andra och personal som jobbar med dementa, är välkomna.

Inga-Lill Bengtsson

SIBBHULT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.