Annons

Dementa har flyttat in på Brobysjukhuset

BROBY. När de vaknar i dag kommer många av dem inte att ha en aning om var de är, trots det har de bara rest några hundra meter. I går flyttades dementa och deras tillhörigheter från servicehuset Lindgården till det gamla Brobysjukhusets Skogspaviljong.
Östra Göinge • Publicerad 22 augusti 2001
I historisk miljö. Här i det kulturskyddade Hässleholms gamla elverk kommer den nya IT-skolan få sin hemvist de närmaste två åren.
I historisk miljö. Här i det kulturskyddade Hässleholms gamla elverk kommer den nya IT-skolan få sin hemvist de närmaste två åren.Foto: 
Flyttgubbe. Jonas Andersson var en av fyra professionella flyttkarlar som såg till att de boende på servicehuset Lindgården kände igen sig efter flytten till Skogspaviljongen.
Flyttgubbe. Jonas Andersson var en av fyra professionella flyttkarlar som såg till att de boende på servicehuset Lindgården kände igen sig efter flytten till Skogspaviljongen.Foto: 

Sedan en vecka tillbaka har personalen på gruppboendet för dementa och rehabavdelningen på servicehuset Lindgården agerat flyttkarlar. Totalt 14 bohag har packats ned i kartonger och gjorts klara för avhämtning. Klockan halv åtta på måndagsmorgonen började en flyttfirma arbetet med att tömma avdelningarna. Anledningen är att servicehuset inte vill få problem med Yrkesinspektionen. – Om vi inte hade byggt om så hade vi blivit utdömda av Yrkesinspektionen eftersom man inte kan få in rullatorer eller rullstolar på toaletterna, säger Åsa Franzén som är undersköterska på Lindgården. Nu ska toaletterna i demens- och rehabbostäderna bli större och bättre handikappanpassade på bekostnad av bostädernas hallar. När det ändå byggs om passar man på att renovera övriga lokaler, även personalutrymmen och tvättstugan ska fräschas upp berättar Åsa Franzén. För rehabavdelningen innebär renoveringen inget problem, där bor bara personer under kortare tider, men de sex dementa måste ha någon annanstans att bo. Det gamla Brobysjukhuset kom till heders. – Skogspaviljongen passar oss bra förutom att det inte finns några toaletter på rummen men vi ska ju bara vara där under en tremånaders period. Och det finns mycket bra handikappanpassade toaletter mitt emot rummen. Samtidigt innebär flytten ett problem för de boende som blir väldigt oroliga när de står inför ovana miljöer och människor enligt Åsa Franzén. – Alla förstår inte vad som är på gång. Vi informerade dem senast i går kväll men de flesta har nog redan glömt det. För att flytten inte ska bli för jobbig för de boende har extra pengar anslagits för att extra personal inte ska behövas kallas in. I stället arbetar, bland de boende, välkänd personal hela tiden under flytten. – Vi är deras trygghet och förlängda arm. Vi har haft dem runt oss hela veckan, så måste det vara för att den personliga omvårdnaden och vården ska fungera. I går, under själva flyttdagen, sysselsattes de boende i en terapilokal i Lindgården för att de inte skulle störas av flytten. Enligt Åsa Franzén skulle de vara på plats i de nya lokalerna precis lagom till eftermiddagskaffet. – När taxi har kört dit dem får vi sitta ned med allihop och försöka lugna dem. magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons