Annons

Det gäller att bli ett med hästen

GLIMÅKRA. Det ångar om hästen och tjejerna är lätt rödfärgade i ansiktet av ansträngning. Tillsammans har de just avverkat ett 45 minuter långt pass voltige.
Östra Göinge • Publicerad 12 januari 2001
Knästående på hästryggen. Sandra Ohlsson visar prov på balanssinne och hästvana.
Knästående på hästryggen. Sandra Ohlsson visar prov på balanssinne och hästvana.Foto: 
Hårresande akrobatik. Emma Hermansson på väg upp på Kärsis rygg. Bilder: RONNIE SMITH
Hårresande akrobatik. Emma Hermansson på väg upp på Kärsis rygg. Bilder: RONNIE SMITHFoto: 

Stenforsaskolan har sedan tre år tillbaka haft ett idrottsgymnasium modell mindre. Det handlar inte om hela idrottsklasser utan enskilda elever som valts ut för att kunna satsa lite extra på sitt intresse. På skolan finns tre tjejer som har valt hästsport i det individuella valet. Förutom de vanliga idrottstimmarna har de ytterligare två timmar schemalagda i veckan.

–Det är en timme idrottsteori och en timme individanpassad ”fysträning”, säger Rolf Milvén som är flickornas idrottslärare.

Annons

Eftersom det finns flera sporter representerade är det viktigt att man tränar mot den idrott som varje elev har.

På den avslutande voltigeträningen deltar två av de tre tjejerna. Hästen har en bygelförsedd sele. Tjejerna tar tag i denna, försöker komma in i samma takt som den galopperande springaren och svingar sig sedan upp på hästen. Där utförs akrobatiska nummer av skiftande slag som på marken skulle vara ganska simpla, men som på en galopperande häst är det allt annat än enkla.

–Hästen brukar ha en kokosmatta på ryggen. Då blir det inte så halt och hästen blir inte så kittlig, påpekar Annica Persson som håller i träning. Voltigeinslaget är ett extra moment i den hästsportsträningen. Emma Hermansson som går tredje året på skolan säger att de prövat på det mesta i hästväg under denna tid. Allt ifrån löshoppning till hästmassage.

–Det är väl bara trav och westernridning som vi inte gjort, säger hon.

På fritiden rider Emma upp till sex gånger i veckan och hon har hoppning som specialitet. Där tävlar hon i klasserna Lätt B och Lätt A.

Hennes voltigekompis, Sandra Ohlsson, rider varje dag och hon inriktar sig först och främst på fälttävlan.

–Där finns allt, hoppning, dressyr och terrängritt, och därför tycker jag att det är roligt, säger Sandra.

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons