Dom om bygglov dröjer

Först efter sommaren avgör kammarrätten huruvida Östra Göinge får bygglov för resecentrum i Broby eller ej.
Östra Göinge • Publicerad 17 maj 2005

I mars meddelade kammarrätten prövningstillstånd vad gäller bygglovet för parkeringsplatser, taxistation och väntkurer i centrum. För närvarande pågår skriftväxling mellan paret LiIjerum, kammarrätten och Östra Göinge kommun. Kammarrätten gjorde en formell miss och delgav endast Leif Liljerum kammarrättens beslut om prövningstillstånd samt Östra Göinges överklagan. När inget yttrande från Leif Liljerum kommit in till rätten inom stipulerad tid visade det sig att kammarrätten missat att delge Margareta Liljerum rättens beslut. Därför har hon fram till en bit in i juni på sig att skicka in ett yttrande.

Kammarrättsassessor Nils Vennersten säger till Kristianstadsbladet att ärendet inte har förtur. – Men det läggs heller inte på hög såsom skatteärenden eller liknande, förklarar han.

Däremot kommer det att dröja några månader innan rätten kan avgöra bygglovet.

– Jag kan inte lova när det tas upp, det beror på hur många förtursärenden vi får in. Jag kan tänka mig att det blir i höst någon gång, säger han.

– Jag har hört att det ligger till på det viset, säger Christer Vigren, teknisk chef i Östra Göinge kommun.

– Men det är inte mycket vi kan göra åt det, vi kan inte påverka rätten.

Om kammarrätten avgör ärendet sent i höst blir resecentrum inte klart före vintern.

Entreprenören Peab har jobb med övriga åtgärder fram till åtminstone augusti-september. Kommunen har avtal med företaget att fortsätta med resecentrum – om nu kammarrätten går på kommunens linje. För närvarande håller Peab på att lägga gatsten och göra en gång- och cykelled bakom Konsum. Arbetet har pågått i tre veckors tid.

– Anledningen till att vi börjar där är att Skooghs Bygg AB har varit hyggliga mot oss, att vi får låna deras mark och att de flyttat entrén till Konsum. Därför har vi lovat att det arbetet ska göras först, säger Christer Vigren.

Om en månads tid räknar Vigren med att vägarbetet kommer i gång.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.