Annons

Dykupplevelser lockar ungdomar till Honduras

En hel del är ovisst, en sak är säker. Det ska bli mycket dykning i Karibiska havet under det halvår Linn Lundström och Karl-Fredrik "Kalle" Söderberg ska resa.
Östra Göinge • Publicerad 9 september 2003
Linn Lundström och Kalle Söderberg är på väg till Honduras för att dyka, Kalle hoppas kunna bli dykinstruktör. Bild: LASSE OTTOSSON
Linn Lundström och Kalle Söderberg är på väg till Honduras för att dyka, Kalle hoppas kunna bli dykinstruktör. Bild: LASSE OTTOSSONFoto: 

Linn , 21 år, har alltid varit intresserad av vatten, är före detta simmare och är utbildad livräddare. Kalle, 23 år, har varit allmänt intresserad av idrott, främst basket. De två träffades på Katrinebergs folkhögskola för några år sedan.

I fjor bar det iväg till Asien under tre månader, till ön Koh Tao dit många ungdomar beger sig.

Annons

– Alla som kommer dit tar i princip dykarcertifikat för det är så billigt, konstaterar Kalle som tillsammans med Linn är i full färd med att packa ryggsäckarna inför nästa resa. Linns flickrum hemma hos föräldrarna Björn och Monica Lundström i Broby är belamrat med kläder och prylar som ska med på resan.

Deras dykupplevelser inte minst vid ön Sipidan, en liten vulkanö som det bara tar 25 minuter att gå runt, gav blodad tand.

– Här inne är det tre meter djupt, där ute 800 meter, berättar Kalle och visar ett vykort, ett flygfoto, över den prunkande ön med vitt skum vid korallreven runt om. Bara en kort bit utanför ön byter vattnet färg till helmörkt, blått, nästan svart.

Sipidan, utanför Borneos östkust, vars namn blev vida känt i samband med några finska turisters kidnappning. De två kom dessutom till Bali bara några veckor efter attentatet där. Men de två verkar inte oroa sig nämnvärt inför kommande resa, till Honduras.

– Där finns ett av de bästa dykställena i världen, säger Kalle.

Lusten att lämna Sverige när höstrusket närmar sig beror på, säger Linn sanningsenligt:

– Jag vill inte jobba på något tråkigt jobb här hemma. Hon tillägger att det är inte så lätt att veta vad man ska studera eller vilket yrke hon ska satsa på i framtiden. Under förra vintern har hon tjänat pengar som badmästare i Halmstad, Kalle har jobbat på lager och blev där kompis med en kille som också höll på med dykning. Därmed fördjupades intresset för vad som döljer sig under havsytan.

Kalles målsättning är att gå en kurs och bli dykinstruktör på ön Utila, utanför Honduras nordöstra kust.

– Så att jag kan jobba som instruktör.

Linn har erfarenhet som servitris och hoppas kunna hanka sig fram på det.

Annons

– Och så ska jag dyka mycket.

Spanskan är det lite si och så med, fast i Karibien är engelska säkert gångbart.

Förutom en längre tid i Honduras planerar de två att resa vidare till Belize, Guatemala och Mexico.

– Innan vi åker hem ska vi åka från Jamaica till New York där vi ska stanna en vecka, berättar Kalle.

– Fast vi vet inte hur vi ska ta oss till Jamaica, det får vi se, tillägger Linn.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons