Annons

Dyster prognos för kommunens ekonomi

ÖSTRA GÖINGE. Dyster prognos för kommunens ekonomi. Vikande skatteintäkter och nämnder som inte kan hålla verksamheten inom de givna ekonomiska ramarna hotar kommunens ekonomi. – Det krävs konkreta sparåtgärder från de nämnder som avviker, säger ekonomichef Ann-Crestin Palmgren.
Östra Göinge • Publicerad 28 september 2001

Östra Göinge kommer inte att uppfylla sina finansiella målsättningar i år. Det framgår av det delårsbokslut som gjorts fram till siste augusti. Soliditeten kommer att försämras och resultatet är för dåligt för att vara tillfredsställande. Enligt ekonomikontoret beror det på att de kommunala verksamheterna har svårt att hålla sig inom de budgetramar som kommunfullmäktige beslutat. Det ekonomiska utfallet i år kommer dock att räddas av ökade skatteintäkter. Men det är inte något som gör att kommunen kan slå sig till ro. Nästa år beräknas istället skatteintäkterna att minska. Främst är det barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden som dras med stora underskott. Enligt prognosen kommer dessa att gå back med 4,7 respektive 3,9 miljoner kronor i år. De båda nämnderna har också haft svårt att hålla den verksamheten inom de ramar som fastställts för nästa år. – De båda nämnderna måste komma med konkreta sparförslag, säger kommunens ekonomichef Ann-Crestin Palmgren. Oron över ekonomin har medfört att budgetberedningen inte kunnat lämna något färdigt förslag på nästa års budget. – Vi fortsätter diskussionerna med nämnderna. Vi är inte nöjda med de förslag som lämnats. Vi anser att det ger en för svag budget och nu vill vi försöka stärka den, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy Johansson. Om budgetförslaget kan tas i sin helhet på novembersammanträdet som brukligt är mer ovisst. – Men vi har fortfarande den ambitionen, säger Tommy Johansson. marie-Louise.lindell @kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons