Elever vill gå ut på Stenforsa

Gymnasieeleverna på Stenforsaskolan är inte beredda att flytta på sig, för att läsa klart.
– Vi vill gå kvar och ta studenten här. I går lämnade eleverna över protestlistor till politikerna.
Östra Göinge • Publicerad 21 mars 2013
Protesterar. Lina Flink och Tova Ahlgren vill gå kvar på Stenforsaskolan tills de tagit studenten. 100 namn samlades in på två dagar.
Protesterar. Lina Flink och Tova Ahlgren vill gå kvar på Stenforsaskolan tills de tagit studenten. 100 namn samlades in på två dagar.Foto: 

I kväll tar kommunfullmäktige beslut om att lägga ner gymnasiet på Stenforsaskolan.

Först och främst innebär det att intagningen inför hösten stängs. Vad som händer med de elever som börjar i tvåan och trean till hösten är oklart.

Det har fått eleverna på Stenforsaskolan att reagera.

– Det finns risk för att vi måste gå ett år extra, för att vi inte läst ämnen i samma ordning, om vi måste flytta. Det vill vi inte riskera, säger Lina Flink och Tove Ahlgren som båda går i tvåan på handelsprogrammet.

De var de första eleverna på programmet vid Stenforsaskolan och blir alltså också de sista.

100 namn

Totalt finns ett 40-tal elever som ska börja i trean till hösten och runt 20 elever som ska börja tvåan.

Än så länge har eleverna inte fått några klara besked på vad som väntas.

– Vi har inte hört mer än vad lärarna har berättat, säger Lina och Tova som i början av veckan samlat in namn i protest mot en eventuell flytt.

På två dagar fick de ihop 100 namn. Listorna lämnades över under gårdagen till kommunalrådet Patric Åberg.

Han lovade att lämna över dem till ordföranden i vård- och omsorgsutskottet, Tommy Aspegren samt se till att de var upptryckta för att delas ut vid fullmäktige.

– Vi kan inte ge några besked förrän beslutet är taget. Men vi jobbar efter arbetshypotesen att treorna ska få gå kvar, sa Aspegren när Kristianstadsbladet kontaktade honom.

Ekonomiskt oförsvarbart

Han berättar att egentligen är det förvaltningen som sköter arbetet, men han poängterar att det är den politiska inriktningen.

– När det gäller de som ska börja tvåan är det lite annorlunda. De har ju inte hunnit komma så långt och det innebär att det är lättare att komma in i en ny klass.

–  Det finns redan elever som har uttryckt att de vill byta, säger Aspegren som menar att om det bara blir ett tiotal elever kvar blir det ekonomiskt oförsvarbart att fortsätta undervisa.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.