Elevhälsan behöver fler assistenter

Personalkostnaderna inom elevhälsan ökar. Anledningen är att man tvingats anställa fler assistenter i för- och grundskolan än vad det finns budgeterade medel för.
Östra Göinge • Publicerad 1 april 2009

Antalet barn med behov av resursstöd har ökat. Elevhälsan började flagga för att fler assistenter behövde anställas i slutet av förra året. Sju till åtta assistenter, utöver budgetramen, har anställts för att täcka de behov som finns. Nu konstaterar man att Elevhälsan har en svårt tid framför sig och att personalkostnaderna överstiger budget. Elevhälsan omfattar alla stödfunktioner till elever och personal i för- och grundskolan. Bland annat ingår psykologer, kuratorer, skolsköterska och talpedagog.

– Kostnadsökningen ligger på assistenterna, säger Lena Ovland-Rahm som är biträdande enhetschef för Elevhälsan. Vi har fått anställa ett antal fler assistenter än vad det var budgeterat för.

Det ökade behovet av extra resurser kan bero på mycket.

– Det finns en mängd faktorer som gör att en elev kan vara i behov av extra stöd, säger Ovland-Rahm.

När Elevhälsan äskar pengar för framtida budget kollar man på hur behovet sett ut året innan.

– Det är det vi har att gå efter, säger Ovland-Rahm.

Man kan alltså konstatera att antalet barn som behöver stöd av en assistent ökat markant från förra året. När Elevhälsan bildades, år 2005, i den form organisationen har i dag, fanns 45 anställda. I dag är antalet anställda 39.

– Det har pendlat mellan 35-45 anställda sedan 2005, det är framförallt antalet assistenter som varierat.

Sedan starten har sättet att arbeta förändrats.

– Man har gått från att ha en assistent per barn till att varje assistent har ett till fem uppdrag. Det har skett en sådan fantastisk utveckling – assistenterna är väldigt duktiga i dag. Alla assistenter, och det skulle jag vilja säga är unikt i landet, får professionell handledning av psykologer eller kuratorer.

I dagsläget är det 33 barn i kommunen som får hjälp av en assistent i för- eller grundskolan. Det är barn som har behov av stöd, exempelvis på grund av en funktionsnedsättning, för att klara tillvaron i för- och grundskolan.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.