Annons

Elna och Jenni vill inte förlora förskolan: ”Finns ingen bättre”

Stenhuset i Östanå var fullt till sista plats och frågorna tuffa när politikerna i styrande Treklövern skulle svara på varför Möllarps förskola kan läggas ner.
– Det finns ingen bättre förskola än den med engagerade pedagoger. Att det är en liten förskola är en stor fördel, säger Elna Persson, förälder och engagerad i byalaget.
Östanå • Publicerad 20 september 2024
Elna Persson och Jenni Rydsten Berg är nöjda med Möllarps förskola och hoppas den kan vara kvar.
Elna Persson och Jenni Rydsten Berg är nöjda med Möllarps förskola och hoppas den kan vara kvar.Foto: Mikael Persson

I dag går 35 barn på Möllarps förskola – och det betyder att det är fullt. Ändå väntas ett beslut om att lägga ner förskolan eftersom kommunen som helhet tappat många barn de senaste åren.

Egentligen skulle kommunstyrelsen ta upp frågan den 6 oktober. Men sedan nyheten kom om Möllarps förskola har läget förvärrats. Därför behöver förvaltningen ytterligare en månad på sig att ta ett helhetsgrepp om kommunens alla förskolor.

Annons

– Fram till 2029 har vi minst 200 platser för mycket, säger kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M) på mötet, men han befarar att gapet kan bli närmare 300 för många platser.

”Hittills i år har Östra Göinge kommun tappat 240 invånare. Sedan vi fick siffrorna i maj har vi tappat 100 personer till. Vi hinner inte med”, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M).
”Hittills i år har Östra Göinge kommun tappat 240 invånare. Sedan vi fick siffrorna i maj har vi tappat 100 personer till. Vi hinner inte med”, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M).Foto: Mikael Persson

I publiken satt både föräldrar med barn på förskolan och pensionärer. Alla var lika engagerade. De undrade varför just Möllarps förskola föreslås läggas ner.

Svaret från Daniel Jönsson Lyckestam (M) var att på andra större förskolor kan man stänga avdelningar, medan Möllarp är så liten att den inte har några avdelningar. Då måste man stänga hela förskolan.

Åhörarna fick också veta att förskoleplatserna i Östanå kostar 50 000 kronor mer per barn och år än på andra förskolor, eftersom det kostar mer att bemanna den tolv timmar om dygnet.

Fakta

Förskolekrisen i Östra Göinge

Under det senaste året har en förskola och en skola lagts ner: Näckrosens förskola i Broby samt Mölleskolan (F–6) i Sibbhult.

Inför läsåret 2025/26 finns totalt 819 förskoleplatser och 640 förskolebarn i kommunen.

Utbildningsverksamheten, som omfattar förskola och grundskola, har ett prognostiserat underskott för 2024 på minus 18 miljoner kronor.

En nedläggning av Möllarps förskola väntas spara in strax över 2,6 miljoner kronor per år, varav 1 miljon är minskningen av 1.0 rektor och knappt 0,9 miljoner kronor hyra till fastighetsägaren Järletoft fastigheter.

Möllarps förskola är kommunens minsta förskola med plats för 35 barn. Förskolan är certifierad enligt Grön flagg och arbetar med hållbar utveckling.

Fram till den 20 augusti i år hade det fötts så här många barn i kommunen: 24 i Knislinge, 16 i Broby, 16 i Glimåkra, 5 i Sibbhult och 3 i Hanaskog.

Både föräldrar som har barn på förskolan och andra Östanåbor kom till mötet i Stenhuset.
Både föräldrar som har barn på förskolan och andra Östanåbor kom till mötet i Stenhuset.Foto: Mikael Persson

Att Möllarp är omtyckt finns det ingen tvekan om.

– Det är en naturförskola, de odlar mycket och är ute varenda dag. De ser barnen. Det är en stor sorg om den inte finns för de barn som behöver det, säger Jenni Rydsten Berg.

– Föräldrar från Boalt, Hylta och Glimåkra kör hit för att ha sina barn på Möllarps förskola, säger Elna Persson.

Hon var en av dem som ställde flest frågor till politikerna under kvällen. Och hon ger inte upp.

– Vi är Östanå. Vi har en plan B, säger hon utan att avslöja vad den är.

Flera lyfte fram att Möllarps förskola är en naturförskola där barnen har skogen runt knuten.
Flera lyfte fram att Möllarps förskola är en naturförskola där barnen har skogen runt knuten.Foto: Mikael Persson

Mitt i mötet hettade det till ordentligt när pappan Mika Hiitomaa berättade hur det känns.

Annons

– Jag är så arg. Jag är född och uppvuxen här. Vi fick den sista platsen till vår dotter. Hon ska börja i november. Lärare ser i skolan att barnen från Möllarp levererar så bra. Är det inte värt någonting?

”Jag är så arg. Jag är född och uppvuxen här. Vi fick den sista platsen till vår dotter. Hon ska börja i november.”
Mika Hiitomaa, förälder och Östanåbo

Då svarar Daniel Jönsson Lyckestam (M) att det är därför de tvekat att lägga ner förskolan fast den gått med underskott länge.

– Vi vill värna det lilla, vi vet att den är populär.

Mika Hiitomaas förslag till lösning är att begära 300 till 400 kronor extra i skolpeng per månad och barn för att minska kostnaderna.

– Jag vill inte flytta härifrån, men det är inte lätt att hålla sig kvar.

Kommunpolitikerna Daniel Jönsson Lyckestam (M), Olof Lindqvist (C) och Patric Åberg (M) mötte Östanåbornas oro.
Kommunpolitikerna Daniel Jönsson Lyckestam (M), Olof Lindqvist (C) och Patric Åberg (M) mötte Östanåbornas oro.Foto: Mikael Persson

En stund senare bemöter kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) hans reaktion.

– Jag fattar din frustration till hundra procent.

Han förklarar hur jobbigt det är att säga att en skola som den i Sibbhult ska läggas ner, men samtidigt att elevunderlaget nu visar att det var rätt beslut.

– Vi måste hantera verkligheten och prata med er om hur vi ska lösa det.

– Det var det mest genuina svar jag fått på länge, säger Mika Hiitomaa.

Annons

Men faktum kvarstår. Den 13 november fattar kommunstyrelsen troligen beslut om att lägga ner Möllarps förskola, hur omtyckt den än är.

”Det är väl meningen att hela kommunen ska leva. Tar de bort något här kommer det aldrig i gång igen”, säger Alvar Andersson som bott i Östanå sedan 1962.
”Det är väl meningen att hela kommunen ska leva. Tar de bort något här kommer det aldrig i gång igen”, säger Alvar Andersson som bott i Östanå sedan 1962.Foto: Mikael Persson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons