Eltillförseln snart säkrad

Snart är arbetet med att stormsäkra ledningarna i Östra Göinge klart. Då har 290 kilometer luftledningar grävts ner till en kostnad av 123 miljoner kronor.
Östra Göinge • Publicerad 14 december 2007

Eons mål har varit att säkra ledningar så att de ska klara en ny storm i dignitet med Gudrun utan mer än 24 timmars strömavbrott för någon kund, oavsett ort.

Nästa år kommer Eon att avsluta arbetet i Östra Göinge. Då har företaget grävt ner 290 kilometer ledning i kommunen, till en kostnad av 123 miljoner kronor.

Östra Göinge kommun blir därmed den första kommunen i Skåne som blivit "24-timmarssäkrad". Eon är i redan nu i slutfasen av sitt krafttag som Jan-Erik Bengtsson, regionchef för Eon i Skåne, kallar det. I Immeln är kabeln nergrävd men allt arbete är inte färdigställt.

Detta arbete beräknas vara klart i februari. Mellan Boalt och Lönsboda pågår just nu grävarbete för att säkra strömtillförseln till Boalt.

Arbetet där beräknas vara klart innan jul. Sen är nästan allt klart. Det enda som kvarstår under 2008 är 18 kilometer kabel som ska grävas ner vid Breanäs.

– Vi har kommit allra längst i Östra Göinge kommun jämfört med övriga Skåne. Anledningen är att vi redan innan Gudrun hade planerade projekt i området.

– Den planeringen var i stort sett färdig så därför kom vi i gång tidigt. Osby ligger också ganska bra till, där har man några projekt kvar under nästa år och sedan jobbar vi oss västerut. Projektet Krafttag berör 112 kommuner i hela landet och ska vara klart senast 2010.

Då ska 17000 kilometer jordkabel ha ersatt tidigare väderkänsliga och oisolerade luftledningar. Projektet kostar Eon tolv miljarder kronor.

Men även i framtiden kommer man att kunna se luftkabel på vissa platser.

– Vi inriktar oss på att gräva ner utsatta luftledningar i skog. Över åkermark har man inte samma problem, där kan man ha kvar luftledningarna eftersom de inte är lika utsatta för väder och vind där, säger Jan-Erik Bengtsson.

Maria Sällberg

044-185694

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.