En dag i miljövårdens tjänst

Organiskt material, näringsämnen och miljömärkta produkter går att spola ner i toastolen. Men lösningsmedel – det mår de goda bakterierna i reningsverket illa av.
Östra Göinge • Publicerad 5 maj 2008
Eleverna från Prästavångsskolan tyckte inte att det luktade hallon inne i reningsverket. Bild: Tommy Svensson
Eleverna från Prästavångsskolan tyckte inte att det luktade hallon inne i reningsverket. Bild: Tommy SvenssonFoto: 
Bengt Hansson visar vad man får spola ner i toalettstolen. Bröd går bra men inte rengöringsmedel utan miljömärkning.
Bengt Hansson visar vad man får spola ner i toalettstolen. Bröd går bra men inte rengöringsmedel utan miljömärkning.Foto: 

Det fick eleverna på Prästavångsskolan i Broby lära sig när de igår genomförde en projektdag med tema vatten.

– Det är jätteviktigt att barnen får lära sig vad de får och inte får göra med sina avlopp, säger Bengt Hansson som är vattenkonsult.

– Det handlar om miljövård, lägger han till innan han guidar skolbarnen in i reningsverkets första station.

Barnen rynkar på näsan och andas ner i tröjan för att slippa den obehagliga doften. Några uttrycker obehaget i ord.

– Det luktar jätteilla, säger Sofie Bosson som inte kan jämföra stanken med någonting annat. Eleverna har tidigare besökt Tydingesjön och bandydammen i Broby för att mäta vattendjup och sikt och lära sig mer om djur och växter.

Gårdagen bestod av besök hos, utöver reningsverket, bland annat vårdcentralen, räddningstjänsten och en rad olika företag. Där fick eleverna ta del av kunskap om bland annat farliga ämnen och miljövård.

Projektet avslutas med ett besök i Vattenriken i Kristianstad i slutet av månaden.

– Jag hoppas att allt de ser, gör och upplever ska ge sina spår, säger mellanstadielärare Ingemar Nilsson. Att man inte bara sitter och läser det teoretiska utan gör lite mer av det. Man ska inte ha projekt för ofta men ibland kan det vara pricken över i:et. I projektet har lärarna inte bara lärt ut kunskap om vatten. De har också pratat mycket om att ta hand om miljön.

– Många barn släpper sitt skräp där de står. När jag växte upp tyckte jag att vi var mer noggranna, säger Ingemar Nilsson.

Sofie Bosson som går i klass 5A säger att hon tycker att projektdagen varit intressant och att hon lärt sig nya saker.

– Jag har lärt mig mycket mer om vatten och sånt.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.