unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ett besök i taget på äldreboende

Äntligen dags för de äldre på särskilt boende att få ta emot besök. Men det kommer att ske i begränsad form. Tid måste förbokas och ske i ett särskilt besökrum och högst två personer åt gången. Korttidsboendet omfattas inte.
Verksamhetsområdeschefen Monica Dahl förklarar vad som gäller på Västanvid (bilden) och Skogsbrynet.
Verksamhetsområdeschefen Monica Dahl förklarar vad som gäller på Västanvid (bilden) och Skogsbrynet.
Foto: Christian Gradholt

Under torsdagen öppnas möjligheten att åter besöka sina anhöriga på äldreboenden i hela landet. Men det betyder inte att det blir fritt fram att komma och gå som man vill.

– Vi kommer att ta emot förbokade besök, hänvisat till ett speciellt besöksrum för att skydda våra boende, och man får inte vara mer än två personer åt gången som besöker, säger verksamhetsområdeschefen Monica Dahl.

– Besöken måste därför vara förhandsbokade.

Det innebär i praktiken att det endast går att en boende i taget kan ta emot besök på Västanvid och Skogsbrynet. Besökstiderna är förlagda på vardagar mellan 10-19. På helger är det söndagar mellan klockan 10-16 som går att boka.

– Vår personal ska hinna med att möta upp vid besöket samtidigt som den ordinarie verksamheten pågår, säger Monica Dahl.

På Västanvid finns i dagsläget 48 platser i särskilt boende och på Skogsbrynet, som väntar på ombyggnad, är där ett 20-tal platser.

Kommunen har också 12 korttidsplatser på Västanvid, de som bor där kommer inte att omfattas av möjligheten att ta emot besök.

– Korttidsboende har man ju under en begränsad tid, säger Monica Dahl.

Kommunen har gjort bedömningen att det inte är möjligt, av flera skäl, att genomföra säkra besök för den avdelningen. De får helt enkelt vänta tills de är hemma igen.

Monica Dahl.
Monica Dahl.
Foto: Precious People

För att kunna besöka sina anhöriga måste man alltså förboka sitt besök. Det sköts via administratören på Skogsbrynet som tar emot bokningar både per telefon under vissa tider men säkrats på mejl.

– Tiden måste sedan bekräftas innan det är fritt fram för besök och sedan är det ju fortfarande Folkhälsomyndighetens regler som gäller, säger Monica Dahl som understryker att inom äldreomsorgen är man glad att det nu görs möjligt med besök.

– Samtidigt som vi öppnar upp möjligheten för att träffa nära och kära måste vi göra det så tryggt som möjligt. Det läggs ett stort ansvar på såväl besökare, personal som boende.

– Så några kramkalas, som någon sa, kan det inte bli tal om. Fortfarande gäller att 70 plus ska vara extra försiktiga.

Situationen när det gäller covid-19-smittan i Östra Göinge är för nuvarande under kontroll. Under den senaste veckan har tre nya fall testats positivt för covid-19. Men om smittan skulle öka eller om det kommer in några fall på äldreboende kan besluten komma att ändras.

– Vi måste hela tiden anpassa oss till situationen, konstaterar Monica Dahl.