Få anhöriga hittade till protestmötet
GLIMÅKRA. ”Möt upp mangrant” stod det på kallelsen till mötet där äldreomsorgen i Östra Göinge skulle diskuteras. Det kom knappt 20 personer till Glimåkra Folkets Park.
– Det har gått med sån expressfart att vi inte hunnit få ut information om mötet i tid, säger Gert-Åke Persson talesman för Anhöriggruppen och han syftar på att man redan börjat flytta de äldre från gamla Västergård.
Det var han och Gert-Gustav Månsson som kallat till detta möte. Syftet var, som Kristianstadsbladet skrivit tidigare, att göra ett sista försök att få de anhörigas syn på saken.
Under mötet redogjorde Gert-Åke Persson för vad Anhöriggruppen anser om nedläggningen av gamla Västergård och de krav som man nu ställer. Han framförde en rad punkter som han ställer frågande till. Några av dessa punkter var:
- Varför går beslutet om nedläggning inte att överklaga?
- Kommer man verkligen spara pengar på att lägga ner gamla Västergård?
- Blir servicen lika bra med hemtjänst?
- Är det inte resursslöseri att demensutbildad personal kommer att arbeta med andra saker?
- Var ska de äldre flyttas?
- Brobysjukhuset lades ner för att de äldre skulle bo på sin hemort, var blev det av?
Dessutom hänvisade han till Osby och pekar på att den kommunen gått från servicehem till hemtjänst för att gå tillbaka till servicehem.
Ett av de fyra kraven som Anhöriggruppen ställer är att socialnämndens ordförande ska avgå. Ett tufft krav och man har valt att de som skriver på namnlistorna kan avstå från vissa av kraven genom att markera för det/de kraven. Namninsamlingen kommer att resultera i en skrivelse till socialnämnden.
Under mötet berättade Gert Månsson varför han som privatperson och medmänniska till de äldre anmält nedläggningsbeslutet till länsrätten. Han gjorde även ett klarläggande att han i tisdagens tidning uttalade sig som privatperson och inte som företrädare för Anhöriggruppen eller med mandat från PRO.
Roger Bing