Facklig kritik mot att löner "rättas till"
Fackförbundet Kommunal är kritiskt till hur 2010 års löner reglerades för förbundets medlemmar. Kommunal anser att lönerna "rättats till" i stället för att arbetsgivaren tillämpat individuella lönesättningar.
– Till exempel har ett kollektiv fått 500 kronor i löneökning, de har inte fått ökningen för att de varit extra duktiga utan för att de legat lägre än kollegorna i en annan by, säger Marita Lindberg på Kommunal i Östra Göinge.
Lindberg berömmer cheferna inom barnomsorgen för att ha genomfört medarbetarsamtalen som legat som grund till löneförhandlingarna.
Trots det har systemet med individuell lönesättning inte fungerat. Inom vård- och omsorg har medarbetarsamtalen inte varit lika många.
– Det beror bland annat på att det varit tillfälliga chefer och då har vi inte krävt att de ska hålla medarbetarsamtal.
Därför fick personalen inom vård- och omsorg en generell löneökning i fjol.
Arbetsgivaren, det vill säga Östra Göinge kommun, överlämnade löneöversynen den 1 april 2010. Då skulle egentligen den nya lönen ha börjat betalats ut.
– Vi började förhandla innan sommaren och då sa arbetsgivaren att lönen inte skulle betalas ut förrän i oktober, säger Lindberg.
I år ville Kommunal ha en förändring och förhandlingarna om 2011 års löne-justering skulle ha börjat i nästa vecka. Kommunen har dock redan skjutit förhandlingen till i slutet av månaden. Och datumet för utbetalning är satt till maj i stället för april vilket upprör fackföreningen.
– Arbetsgivaren sa att man inte skulle hinna med innan. Det är ingen nyhet för en kommun att vi ska ha en ny lön den 1 april, säger Lindberg.
För att medarbetarsamtalen ska kunna vara till hjälp vid lönesättningen krävs tydligare riktlinjer menar Kommunal.
– Jag vet inte hur mycket cheferna tittat på resultatet av medarbetarsamtalen. Det handlar om att ha klara riktlinjer från personalavdelningen till cheferna som ska sätta löner. Vi vill inte hamna i detta en gång till.
Kommunen tog till sig kritiken och på nästa sammanträde för kommunstyrelsens ledningsutskott tas förslagen till de nya riktlinjerna för löneöversynen upp.
I förslaget till nya riktlinjer skriver personalchefen Birgitta Sörensen att riktlinjerna vid löneöversyn ska gälla alla, även de som inte är i tjänst, som till exempel föräldralediga och sjukskrivna.
Översynen ska verka för att utjämna och förhindra skillnader i löner mellan kvinnor och män. Samt att ökad lönespridning ska eftersträvas och att medarbetares extra goda prestationer ska belönas.