Filosofi i sommarkväll

Att vrida och vända på sina argument, ifrågasätta och fundera på "vilka är mina källor" är en av grundstenarna i ett filosofiskt kafé. Absolut inte frågan om att få rätt i en debatt.
Östra Göinge • Publicerad 1 juli 2008
Birgitta Åhs, längst till vänster, är filosofisk praktiker som under fyra kvällar ska vara moderater på filosofiskt kafé i Broby Hembygdspark. Premiär i går kväll. Bild: Lasse Ottosson
Birgitta Åhs, längst till vänster, är filosofisk praktiker som under fyra kvällar ska vara moderater på filosofiskt kafé i Broby Hembygdspark. Premiär i går kväll. Bild: Lasse OttossonFoto: 

För att lyfta blicken lite från det alldagliga, den vanliga lunken, arrangeras filosofisk kafé fyra kvällar i Kaffestugan i Hembygdsparken.

- Jag ska fördela ordet, ställa frågor och vara något av en djävulens advokat. Det ska inte vara en debatt där det handlar om att få rätt, förklarar Agneta Åhs från Trelleborg innan de få deltagarna slår sig ner i den för en gångs skull sommarljumma parken.

De ska strax börja sin filosofiska vandring, ett samtal, om något ämne som engagerar. Agneta Åhs är något så ovanligt som en filosofisk praktiker. Sedan 2002 arbetar hon som konsult åt inte bara företag och organisationer.

- Det fungerar även som ett alternativ till terapi för personer med panikångest. En person kan tycka att "alla grannar tittar på mig". Då frågar jag "har du gjort någon undersökning", förklarar hon och understryker att det inte handlar om terapi utan om att reflektera och analysera på vilka grunder jag, du tar ställning och hur vi uppfattar oss själva och varandra.

Anders Bengtsson, som tagit initativ till kvällen, Sven Jensén och Jeanette Svensson Ek är pionjärer under första kvällen.

Efter en stund diskussion enas de om att reflektera över invandrare och vad som är svenskt.

Svensk folkmusik, och vad ingår i det begreppet.

Agneta Åhs är inte sen att ställa frågan.

- Vad menar ni med invandrare?

- Vad innebär begreppet svensk folkmusik?

Invandrare - är danskar det? Och folkmusik, är det dansband, eller?

Nästa kafé är tisdag den 8 juli.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.