Annons

”Finns pengar ska affären genomföras”

KRISTIANSTAD/BROBY. Har bara de danska köparna pengar för att betala köpeskillingen, 3,5 miljoner kronor, ska försäljningen genomföras. Det anser det moderata regionrådet Henrik Hammar. Riksdagsledamoten Anders Bengtsson tycker å sin sida att det är på tiden att Östra Göinge kommun tar initiativet vad gäller Brobysjukhuset.
Östra Göinge • Publicerad 5 juni 2001

Henrik Hammar, 1: e vice ordförande i regionstyrelsen, säger att det finns ett starkt tryck från skattebetalarna att Region Skåne säljer Brobysjukhuset.

– Under en tioårsperiod har skattebetalarna betalat 20 miljoner kronor för driften. För de pengarna hade vi kunnat bedriva oerhört mycket annan verksamhet, säger han.

Annons

– Det är ett oeftergivet krav från skattebetalarna att vi ska göras oss av med Brobysjukhuset.

Kristianstadsbladet berättar för Hammar de uppgifter som tidningen publicerade i lördags om en av ägarna till Rosenborg A/S, Jens Henrik Nissen-Juul Sörensen. Att Juul Sörensen fortfarande är folkbokförd i Sverige, att han under åren 1997-2000 uppgett noll i inkomst till skattemyndigheten, att han har tre ouppklarade stämningar på fordringar från olika företag på sig och att han lämnat en hyresskuld på 26000 kronor bakom sig i Åstorp. Henrik Hammar känner inte till uppgifterna.

– Vi har inte gjort någon särskild prövning så att säga utan vi har fått ärendet av fastighetsnämnden, säger han.

– Det låter lite alarmerande. Vi får ta en diskussion och höra med de som gjort själva undersökningen och penetreringen. Ulla Malmgren har ju i allra högsta grad varit iblandad i detta.

– Vi ska ha naturligtvis ha de pengar som vi ska ha enligt köpekontraktet. Och vi ska kontrollera ytterligare under dagarna fram till regionstyrelsens sammanträde. Att centerns Dick Olsson, ordförande för miljö- och naturvårdsnämnden, hävdar att skogen inte får säljas håller Hammar inte med om.

– Här har juristerna och Dick Olsson olika uppfattningar. Det blev inte fattat beslut i regionfullmäktige enligt den regel som Dick Olsson åberopar. Däremot är vi överens om att det ska vara en köpare som kan göra rätt för sig.

Hammar anser heller inte det är gångbart att sälja Brobysjukhuset utan skogen.

– Det är helhet, har man gett ett pris för en sak kan man inte säga att de ska betala samma summa utan skog.

På torsdag ska regionstyrelsen med 15 ledamöter ta upp försäljningen som sista ärende på dagordningen.

Riksdagsmannen Anders Bengtsson (s) anser det är dags att kommunen tar initiativet:

Annons

– Kommunen borde vara den samlande kraften och ha en person, precis som i Göinge Näringsliv, som tar hand om verksamheten. Jag har pratat med företag, föreningar och privatpersoner som är villiga till att engagera sig i Brobysjukhuset, säger han. Med tanke på de uppgifter som bland annat kommit fram i Kristianstadsbladet anser Anders Bengtsson att det inte finns något som tyder på att de danska köparna är intresserade av lokalerna.

– Antingen är de intresserade av skogen eller av att sälja fastigheten med en rejäl vinst, säger Anders Bengtsson som uttalar sig främst i egenskap av politiker. Anders Bengtsson är ordförande för TUFF som driver vandrarhem i Skogspaviljongen där Tjernobyllägret arrangeras varje sommar.

– TUFF klarar sig alltid. Men det är dags att kommunen tar sitt ansvar för Brobysjukhuset. Ett utbildningscentrum är planerat där. Visst det kan gå åt skogen, men man måste våga satsa, avslutar Anders Bengtsson.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons