Flickorna i Broby når målet – sju år före utsatt tid
Elevernas och lärarnas hårda arbete har gett god effekt under läsåret och från höstterminen 2022 har andelen elever som når alla målen i alla ämnen ökat från 54,8 procent till 61,2 procent. Det genomsnittliga meritvärdet för alla elever i årskurs 6 ligger på 215, vilket är ungefär 15 poäng högre än de senaste åren.
Eleverna på Prästavångsskolan 4–6 är de som klarat sig allra bäst. Nära 70 procent av eleverna når målen i alla ämnen, det genomsnittliga meritvärdet för alla elever på skolan ligger på 226 och flickorna når målet med Skolresan 2030, då de nådde i snitt 230 poäng i meritvärde.
Daniel Jönsson Lyckestam (M), säger så här i ett pressmeddelande: ”Jag tycker att elever, lärare och föräldrar ska sträcka på sig lite extra och vara stolta över att deras flitiga skolarbete gett resultat. Det höjda meritvärdet för sexorna visar att skolresan och alla våra olika åtgärder sakta men säkert börjar ge effekt. Att de yngre årskurserna visar på så här bra resultat bådar gott inför framtiden. Själv blir jag stärkt i övertygelsen om att skolresan är på rätt väg och att vår målsättning om tvåhundratrettio 2030 är inom räckhåll!”
Tidningen ringer upp för en mer utförlig kommentar:
– Det här är ett positivt besked, inte minst för att Prästavångsskolan tidigare inte haft det alltför lätt, och förra veckan fick vi exempelvis positiva besked om årskurs 1 och läsförståelsen på Västerskolan. Det bådar gott inför framtiden. Nu gäller det att behålla det här, för vår satsning på 230 poäng i meritvärde år 2030 gäller ju inte sjätteklassare utan de som går ut nian. Men vi får nu signaler som pekar på att vi är på väg åt rätt håll och man ska komma ihåg att detta är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid.
– Om snittet för flickorna är 230 och genomsnittet är 226 betyder det att pojkarna hamnar på 222, som inte heller är dåligt. Men det finns en generell problematik för pojkar, säger Jönsson Lyckestam, som vill påverka skolfrågan ur ett nationellt perspektiv i Moderaternas arbetsgrupp för skolfrågor, som han sitter med i.
Han berättar att rena ämneskunskaper kan vara undervisning som bättre passar pojkar och mindre av analys och reflektion. Dessutom finns det en tydlig mognadsskillnad mellan pojkar och flickor under skolåren.
”Om snittet för flickorna är 230 och genomsnittet är 226 betyder det att pojkarna hamnar på 222, som inte heller är dåligt. Men det finns en generell problematik för pojkar.”Daniel Jönsson Lyckestam (M)
Även skolchefen Cecilia Flood uttalar sig i pressmeddelandet: ”Varje barns och elevs framsteg är värda att fira. Det ger ny kraft och ökad motivation för elever, lärare, rektorer, vårdnadshavare och alla andra som är involverade i deras skolresa att fortsätta ta sig an nya utmaningar längs vägen framåt”, säger hon där.
”Varje barns och elevs framsteg är värda att fira. Det ger ny kraft och ökad motivation för elever, lärare, rektorer, vårdnadshavare och alla andra som är involverade i deras skolresa att fortsätta ta sig an nya utmaningar längs vägen framåt.”Cecilia Flood, skolchef
Hur meritvärdena ser ut för årskurs nio efter vårterminen är ännu inte känt. Resultatet håller på att sammanställas och kommer att kommuniceras efter att resultatet från lovskolan har räknats in.
Fotnot: 2021 var niornas meritvärde näst sämst i landet. Det ska Skolresan 2030 vända på. Detta år ska meritvärdet ha nått det nationella genomsnittet 230.