Flygande start för Göingeupproret

BREANÄS. 1500 namn på upprorslistorna, 330 nödmynt är sålda, minst 300 personer är engagerade - när ska vi tåga mot Malmö? - 25 företag sponsrar. Dessutom har upprorsmakarna lyckats röka ut regionråd från Region Skåne.
Östra Göinge • Publicerad 30 maj 2002

Uppspelt stämning var det när ett 30-tal göingeambassadörer och medverkande i Göingeupproret summerade de första sex dygnen sedan kampanjen inleddes. Upproret mot den regionala obalansen har fått brett folkligt stöd. Ruskvädret utanför Breanäs konferenshotell spelade ingen roll i gårkväll, det vara bara idel glada miner. I lördags var det aktiviteter i alla byarna. Uppfinningsrikedomen var stor - allt från rollatorhinder mot bilar till utklädda snapphanar och kanoner i Immeln där till och med danskar hade förståelse för tilltaget. Per Ragnarson, som bor i Oxie, kunde berätta att det finns stor förståelse för hela Skåneperspektivet - inte bara Malmöregionen ska ha en tillväxt och må bra - ända upp i Småland. Hans Jeppsson ledde upproret, förlåt mötet, under gårdagskvällen. Han konstaterade att var femte minut under de sex dygnen har någon skrivit på namnlistorna med uppmaningen att Region Skåne ska krävas på insatser för att vända den negativa utvecklingen i Göinge. Dessutom kunde Bertil Jönsson berätta att representanter från regionala utvecklingsgruppen har tagit kontakt med Göingeupproret. – Samtal pågår, även om vi inte har kommit överens ännu om var och vilka som ska träffas, berättade han för den ivrigt applåderande publiken. På lördag är nästa bakhåll inplanerat. Då kommer nödmynt och budskapet att spridas på Broby marknad. ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.