Förbättrat klimat för företagen

"Ett stort steg i rätt riktning, nu gäller det att fortsätta att ligga i", säger oppositionsrådet. Östra Göinge har förbättrat företagarklimatet och klättrat 47 steg på rankinglistan. För Osby gick det ännu bättre.
Östra Göinge • Publicerad 8 maj 2007

I fjol gjorde Östra Göinge en bottennotering i Svenskt Näringslivs rankinglista då det gäller företagsklimatet i kommunen. Då låg man på 280:e plats.

Några av de som då höjde röster för att något måste göras var oppositionen med Patric Åberg i spetsen.

– Vi har lyft upp frågan och synliggjort problemet, nu måste vi ligga i och vara än mer aktiva i frågan. Ju bättre näringslivsklimat desto bättre arbetsmarknad, säger Åberg som påpekar att det krävs hårt arbete för att komma uppåt på rankinglistan.

– Det här hänger ihop med vår framtid. Har vi en bra företagsattityd går det också igen när det gäller invånarna, anser Åberg.

Också kommunalrådet Tommy Johansson är nöjd med årets ranking.

– Det är klart positivt, vi har haft information efter hand och misstänkt att vi skulle hamna bättre i år.

Han tror att det beror på att man börjat uppskatta det jobb som verkligen läggs ner på att göra kommunen företagarvänlig. Men också på att de tråkiga besked som kom från Scania och Tarkett nu har lagt sig.

– Nu ska vi titta lite närmare på siffrorna och identifiera de områden som vi kan bli bättre på.

Johansson påpekar att vissa av kriterierna är svåra att göra något åt, exempelvis infrastrukturen.

– Det vi kunnat påverka är exempelvis tillgängligheten av bredband. Nu har vi ambitionen att klättra ytterligare till nästa år.

– En liten kvittens på att vi är på väg åt rätt håll, säger Göinge näringslivs vd Torbjörn Lindh.

Han menar att det finns en allmän optimism bland företagarna i Östra Göinge som har sett att trots tunga nedläggningsbesked har det inte blivit någon katastrof.

– Jag tror faktiskt att färdigställandet av Broby centrum har inverkat liksom våra Bodagar som blev ett positivt inslag.

Torbjörn Lindh berättar att man inte kommer att slå sig till ro med en 223:e plats.

– Vi jobbar kontinuerligt och fortsätter med bland annat dialogmöten. Det vi märkt är att det kommer allt fler politiker till våra träffar och det är bra.

I Osby firade man i går med tårta. Där hade såväl näringslivschefen som kommunalrådet anledning att känna sig extra nöjda. Osby hade klättrat från fjolårets 180:e plats till en 56:e placering.

Det som Svenskt Näringsliv bland annat tar hänsyn till i sin ranking av företagsklimatet i kommunerna är bland annat hur företagarna själva upplever klimatet i kommunen, men det finns också basfakta som kommunalskatt, utbildningsnivå, nyföretagande och marknadsförsörjning.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.