Annons

Fördubbling av antalet hunddagis

Östra Göinge • Publicerad 16 april 2010

ººAtt lämna hunden på ett dagis blir en allt vanligare företeelse i samhället. Ökad medvetenhet om djurets behov tros vara en av anledningarna.

Vid grundandet 1996 hade Sveriges Hunddagisförening, SSHF, en handfull medlemmar.

Annons

I dag finns det cirka 110 anslutna dagis från norr till söder. Och ökningen har varit särskilt påtaglig under senare år.

– Jag uppskattar det till att antalet hunddagis har fördubblats under en femårsperiod. Men alla är inte medlemmar hos oss, så antagligen har det startats ännu fler dagis, säger Kerstin Ekegren, ordförande i SSHF.

Hon nämner flera orsaker bakom trenden.

– Djurskyddsreglerna för hundar och katter skärptes år 2008. Överlag har fler ägare insett att man inte kan lämna en hund ensam hemma för länge. Sedan tror jag också att fler har upptäckt att det faktiskt finns daghem för hundar, säger Kerstin Ekegren.

Liksom andra föreningar ställer även SSHF vissa krav på sina medlemmar.

Grundkravet är att Jordbruksverkets regler för husdjur är uppfyllda.

– Bland annat måste hundarna få vistas ute en viss tid. Personal med utbildningar inom till exempel etologi (läran om djurens beteende) eller naturbruksgymnasium är något som vi rekommenderar, säger Kerstin Ekegren, som själv driver ett hunddagis i Stockholm.

Förutom att antalet hunddagis har ökat märker Kerstin Ekegren även att djurägarna blivit mer engagerade.

– Förut så kom man bara och lämnade hunden, sedan var det bra med den saken. I dag är ägarna betydligt mer angelägna om att lokalerna håller måttet så att hunden kommer att trivas, säger hon.

– Sedan ska vi inte glömma att en dagisplats kan kosta uppemot 3 000 kronor i månaden.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons