Föreningar mötte folk från kommunen

ÖSTRA GÖINGE. Tisdagens föreningsträff i Broby bjöd på få överraskningar: föreningarna har för lite pengar och det har kommunen också. Många öron slokade under kvällen trots att representanterna fick kasta påse.
Östra Göinge • Publicerad 10 november 2001

Lars-Stellan Jönsson, ordförande för nämnden för kultur, fritid och turism, inledde träffen med att hälsa föreningsrepresentanterna, som var drygt 30 till antalet, välkomna till kommunhusets sessionssal. Lejonparten av talet handlade, som brukligt är, om pengar. Om hur politikerna värnar om att behålla nolltaxan för föreningsägda samlingslokaler och drifts-, ledarutbildnings- och aktivitetsbidragen. Lars-Stellan Jönsson berättade också att nämnden för kultur, fritid och turism gärna vill ha tillbaka det så kallade investeringsbidraget, i mitten av 1980-talet avsatte nämnden 400000 kronor per år till föreningarnas investeringar, något löfte om att det skulle kunna bli aktuellt igen gav han emellertid inte. – Men inför 2002 hoppas jag på mer pengar till föreningslivet, tyvärr kommer de i så fall inte förrän till 2003, säger Lars-Stellan Jönsson. Att föreningarna har samma önskan visade sig snart när en liten påse plockades fram. Efter nämndordförandens tal fick nämligen representanterna i lokalen möjlighet att presentera sig själva och föreningens mest brännande frågor. Ordet kastades runt i lokalen i form av en påse. För PRO-föreningarnas del, dessa var rikligt representerade under tisdagskvällen, handlade frågorna nästan uteslutande om medlems- kontra aktivitetsbidrag. Avdelningarna i Glimåkra och Sibbhult vill gå tillbaka till medlemsbidrag medan Knislinge vill behålla aktivitetsbidraget. – Vi har rätt mycket aktiviteter och vi tjänar mest på det, berättar Asta Nilsson, sekreterare i PRO Knislinge. Förutom PRO var två andra stora föreningsgrupper väl representerade under träffen, handikapp- och Folkets husföreningarna. Även deras inlägg handlade till stor del om bidrag. Uno Sandberg från Synskadades Riksförbund, SRF, i Östra Göinge betonade att deras bidrag har halverats två gånger på några få år. – Det stämmer att bidraget har sänkts. Förr hade vi en klumpsumma som fördelades procentuellt, nu får alla handikappföreningar 45 kronor per medlem som är bosatt i Östra Göinge, konstaterade Stig Nordin på kultur- och fritidskontoret. Folkets hus-föreningarnas problem är av en annan karaktär. Sedan det ovan nämnda investeringsbidraget försvann har de haft svårt att få pengarna att räcka till underhåll och investeringar. Under mötet äskade föreningarna i Broby, Glimåkra, Sibbhult och Värestorp i tur och ordning mer pengar. Stig Nordin berättade att kultur och fritid tidigare har kunnat omfördela en del pengar från andra bidrag till något som kunde liknas vid investeringsbidrag. – Men nu har vi inga pengar till det och i driftsbidraget ingår inte underhåll utan bara el, olja, vatten, försäkring och sophämtning. magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-47004
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.