Annons

Föreningarna får hjälp med upp till en miljon kronor: ”Vi behöver göra en kickstart”

Under pandemin har föreningar tappat både medlemmar och pengar. Nu kommer kommunen med ett tillfälligt stödpaket för att hjälpa föreningarna att komma i gång igen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Broby • Publicerad 4 juni 2021
Jan Carlson, kultur och fritidschef och Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, presenterade åtgärder för att stödja föreningarnas verksamhet.
Jan Carlson, kultur och fritidschef och Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, presenterade åtgärder för att stödja föreningarnas verksamhet.Foto: Carina Persian

Mellan 900 000 kronor och uppemot en miljon kronor kan en tillfällig satsning under detta år på föreningarnas verksamhet komma att kosta för kommunen.

– Vi har haft en annan strategi här under pandemin. När andra har gömt sig så vi har stigit fram, i en svår tid, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

– En sak som vi har tappat nu är ungdomars deltagande i aktivitet. Risken för psykisk ohälsa och risken för hemmasittande har ökat. Vi behöver göra en kickstart för att möjliggöra för föreningarna att kunna göra extra satsningar för att få tillbaka ungdomarna och ha lite stabilitet i sina föreningar.

Kommunen har samtal med föreningar hela tiden och väljer nu att göra en satsning på deras verksamhet.

– Föreningarna och hela den idéburna sektorn har haft det oerhört tufft, men samtidigt har de varit duktiga på att hantera situationen. De har trots allt fått sin verksamhet att rulla runt, säger Jan Carlson, kultur- och fritidschef.

– Vi hoppas på att hösten blir det nya normala och att man kan komma i gång med sina föreningsverksamheter så normalt som möjligt.

Många föreningar har inte kunnat bedriva den verksamhet som drar in pengar, till exempel bilbingo, marknader och andra sammankomster.

– Vi har lagt ett förslag som ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka. Där har vi fyra punkter som ska stötta föreningarna, säger Jan Carlson och Patric Åberg.

En tillfällig höjning på 50 procent av driftstödet införs till de föreningar som äger sina anläggningar.

– Alla föreningar, oavsett om det är idrott eller kultur, som har en egen anläggning så lägger vi på 50 procent på det driftstödet de får i år, säger Jan Carlson.

Aktivitetsstödet för de som hyr lokaler av kommunen kommer att öka motsvarande den intäkt som kommunen har för avgiften. Detta gäller träningstider för föreningar som är godkända för aktivitetsstöd.

– Hyresavgift ska inte vara ett hinder för att boka våra anläggningar. Vi kommer inte att skicka någon faktura utan detta hjälper deras likviditet. Under det här året tar vi bort taxan för barn och unga när de ska träna genom att vi lägger in ett bidrag för att balansera upp det, säger Jan Carlson.

Annons

– Det blir ett nollsummespel, säger Patric Åberg.

Arrangemangsstödet höjs också tillfälligt. Det kan gälla till exempel öppet hus, medlemsvärvningar och liknande.

– Vi kommer att stötta föreningar med de här kicka i gång-verksamheterna. Den budgetposten har ökat i år för att de ska kunna söka mer pengar. I år landar vi på ungefär 500 000 kronor mot normalt 180 000 kronor. Det är ett bidrag som man måste söka, säger Jan Carlson.

Studieförbundens stöd för 2021 kommer att beräknas från siffror hämtade ur 2019 års verksamhet. Stödet behöver ansökas om som vanligt.

– Vi tror att det finns mycket kraft och engagemang och att man har velat komma i gång. Det är nog många föreningar som ligger i startgroparna och väntar på att det här (pandemin) släpper så de kan komma i gång, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Totalt landar vi nog mellan 900 000 kronor och upp till en miljon, i denna extra satsning, säger Jan Carlson.

Carina PersianSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons