Annons

Föreningarna vill skapa respekt

Isak Kamp hoppade trampett, Dusanka Pejic red ponny och schäfern Timo visade att han minsann kunde särskilja vilken "tappad" pryl som var mattes. Det var full fart när Östra Göinges ideella föreningar för andra året i rad arrangerade en gemensam Föreningarnas dag i och kring idrottshallen i Broby i går.
Östra Göinge • Publicerad 7 september 2003
Robin Larsson i Östra Göinge Motorklubb visade hur en cross ska köras.
Robin Larsson i Östra Göinge Motorklubb visade hur en cross ska köras.Foto: 
Yvonne Svenssons treårige schäfer Timo är ivrig att få springa iväg och hämta just mattes "tappade" pinne. Doften av matte gjorde att han blixtsnabbt valde rätt i högen av likadana pinnar.
Yvonne Svenssons treårige schäfer Timo är ivrig att få springa iväg och hämta just mattes "tappade" pinne. Doften av matte gjorde att han blixtsnabbt valde rätt i högen av likadana pinnar.Foto: 
Denise Stridh och Elvira Persson i Gymtex hjälper treårige Isak Kamp att hoppa studsmatta. Bilder: BOSSE NILSSON
Denise Stridh och Elvira Persson i Gymtex hjälper treårige Isak Kamp att hoppa studsmatta. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
Karin Englund i Knislinge Schackklubb bjuder in till ett parti på hemmasytt rutigt tygbräde.
Karin Englund i Knislinge Schackklubb bjuder in till ett parti på hemmasytt rutigt tygbräde.Foto: 

De 22 föreningarna samsades om utrymmet på fotbollsplaner och i idrotts- och simhall. Medlemmar och ledare hjälptes åt för att presentera sin verksamhet med "prova-på-möjlighet" för varandra och besökare.

– En viktig dag som jag hoppas ska bli tradition här i Östra Göinge, sade förvaltningschefen Rolf Nielsen i sitt invigningstal.

Annons

Och för att åskådliggöra hur viktig den ideella föreningsverksamheten verkligen är för samhället drog han några aktuella siffror. – Sverige är världens föreningsrikaste land och det är en traditionsrik och betydelsefull verksamhet som är unik. Vi får inte underskatta vad den betyder för bland annat folkhälsan och fostran av våra ungdomar. Men jag är rädd för att vi ibland underskattar dess värde rent samhällsekonomiskt. Vad skulle hända om idealiteten upphörde, undrade han och gav sedan svaret nedräknat för Östra Göinge kommun.

– Det skulle bli mycket tyst och tråkigt. Här har vi 260 frivilliga ledare som satsar vardera cirka 300 timmar om året av sin fritid för att leda 2500 aktiva ungdomar i deras klubbar och föreningar. Omräknat i lönearbete skulle det årliga ideella föreningsledarskapet kosta kommunen 20 miljoner kronor om året, konstaterade han. – Därför är denna dagen viktig för att väcka uppmärksamhet och skapa respekt för föreningsarbetet.

Många gånger spelar dessa ledare än viktigare roll som förebilder och fostrare än vad lärare och till och med föräldrar gör, fortsatte han och uppmanade alla att inte ta för givet utan vara tacksamma för föreningarnas verksamhet.

Invigningen avslutades med att 14-åriga Ida Andersson från SS Delfin hyllades som årets idrottsflicka i kommunen för sin prestation att vinna Ungdoms SM i 100 meter fjäril.

Ute bland klubbarna rörde sig nyfikna besökare och de olika engagerade medlemmarna passade på att hälsa på hos varandra. Så var till exempel Knislinge IF:s pojkar, skrudade i matchkläder, borta hos Gymtex under en paus för att testa hopp och volter. Kanske inte lika gracila som Gymtex egna tjejer, men kul hade grabbarna. Pappa Christian Kamp från Knislinge hade tagit med sig sina tre söner Kevin, Isak och Benjamin för att gå runt och bekanta sig med föreningsutbudet.

– Det är ett jättebra initiativ att samla allt en gång om året, tyckte han.

Lena Timelin

070-605 37 12

lena.timelin@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons