Företagare ställer krav på nolltolerans
Per-Olof Björnsson som driver en tandläkarklinik i Knislinge är trött på den återkommande skadegörelsen på orten. I ett brev till kommunen framför han sina synpunkter.
"Varje helg händer det något utanför och på torget i Knislinge. Vi är glada varje gång vi kommer till praktiken och den är hel", skriver han.
Senast i helgen drabbades han. När han kom till jobbet på måndagen var skylten utanför praktiken sönderslagen och nedtryckt.
- Den kostade i alla fall ett par tusenlappar, vi har plockat bort den nu, säger Björnsson till Kristianstadsbladet. Tidigare har vi fått en ruta sönderslagen och man har använt trädgården som toalett. På kvällar och nätter fungerar busstationen i byn som en ungdomsgård påpekar Björnsson i sin skrivelse.
- Det händer att det är tio-20 stycken där. De kör in med mopederna i busskuren. Jag har många patienter som säger att de är rädda för att få sina hus och hem förstörda. Kommunen måste avsätta resurser och ta hand om ungdomarna.
Att skapa ett tryggt och lugnt samhälle tycker Per-Olof Björnsson skulle vara viktigt i kommunens visionsarbete. Han kräver nu nolltolerans för skadegörelsen.
- Vi kan aldrig ha all service här. Vi kan inte ha en massa klädaffärer och så. Men om man kan bo tryggt, billigt och bra tror jag att det blir en viktig faktor för att locka hit nya invånare.
Kommunalrådet Tommy Johansson (s) håller med om att det förekommer för mycket skadegörelse.
- Vi är också rätt trötta på det, säger han. Det handlar inte bara om busskuren i Knislinge, vi har problem på flera ställen i kommunen.
- Det finns en sorts "slå-i-sönder-mentalitet" bland vissa grupper. Framför allt verkar det som att man går på det som är nytt - att det ska slås sönder och testas.
Att skapa ett tryggare samhälle ligger på polisen anser Johansson. Och han tror inte att det är så säkert att skadegörelsen skulle minska om man utökar öppettiderna på fritidsgården.
- Det är inte säkert att det är samma ungdomar som slår sönder som går till ungdomsgården.
Vad har du för lösning på problemet då?
- Vi har funderat över kameraövervakning på våra busshållplatser. Det ser jag som en möjlighet.
Varje år kostar skadegörelsen Tekniska kontoret 350000 kronor. Det handlar då om skadegörelse på armatur, byggnader som tekniska kontoret förvaltar, trafikskyltar, gång - och cykelvägar, etcetera.
Christer Vigren som är teknisk chef säger att han förbereder en ansökan om kameraövervakning.
- Det krävs väldigt mycket i ansökan. Man ska beskriva vad som hänt historiskt sett, bevismaterial och så vidare.
- Det är inte så lätt att få tillstånd som man skulle kunna hoppas på, det handlar om den personliga integriteten.
När kommer du att skicka in ansökan till länsstyrelsen?
- Någon gång under våren. Då kommer vi att ansöka om tillstånd för övervakning på busstationerna i Broby, Knislinge och Glimåkra samtidigt.
Maria Sällberg
044-185694
maria.sallberg @kristianstadsbladet.se