Förlust förenar verken på Wanås vernissage

En del gassande solljus, lika delar vindpustar och kindpussar blandat med trevligt samspråk. Kring ett allvarligt tema som Förlust på årets vernissage i Wanås.
Östra Göinge • Publicerad 19 maj 2008
Marika Wachtmeister samspråkar med prinsessan Christina och Tord Tosse Magnuson.
Marika Wachtmeister samspråkar med prinsessan Christina och Tord Tosse Magnuson.Foto: 
Camilla Karlsson, från Göteborg, läser om en av de amerikanska soldaterna som dött i Irak eller Afghanistan. Bilder: Peter Åklundh
Camilla Karlsson, från Göteborg, läser om en av de amerikanska soldaterna som dött i Irak eller Afghanistan. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Invigningstalare Nicolas Bourriaud, Curator på Tate Britain, uppehöll sig kring aspekter av tid och historia.
Invigningstalare Nicolas Bourriaud, Curator på Tate Britain, uppehöll sig kring aspekter av tid och historia.Foto: 

I en stor halvring utanför konsthallen står flera hundra besökare i försommarsolen. Av parkeringsplatsen att döma är det rekordmånga tillresta.

Ovanför entrén inte en utan två urtavlor, en spegling av tiden. Eller att tiden går baklänges. Marika Wachtmeister står tillsammans med curator Elna Svenle bakom årets utställning, för tjugoförsta året.

17 konstnärer samsas, merparten av verken finns inomhus. Marika Wachtmeister berättar att hon bodde i USA på 60-talet. När John F Kennedy, Martin Luther King och Robert Kennedy dödades. Dessutom befann hon sig i USA den 11 september 2001. Samtliga händelser har satt sina spår, väckt tankar om Förlust men också om samtida minnesmärken, något som lagt grund för att i år samlas kring ett tema.

Kungen yngsta syster, Prinsessan Christina och Tosse Magnuson, gästar utställningen för första gången.

- Jag har inte haft tid innan, men jag har följt utvecklingen här och i år passade det in, förklarar hon.

Paret fick under söndagsmorgonen se utställningen i parken.

- Det är intressant att få en guidning av ett sådant kunnigt och charmerade par, bara parken är värd ett besök, säger Tosse Magnuson.

Camilla Karlsson från Göteborg granskar Emily Princes verk, teckningar på stupade soldater som började 2004 och som ständigt fylls på.

- Svårt att läsa vad det står, en man från Columbia som flyttade till USA för att studera, säger hon när hon lyckats tyda den sirliga stilen. Det är första gången hon är på Wanås utställningen.

- Jag har inte hunnit gå runt och tittat på de andra installationerna.

Mitt emot konstverket håller Alejandra Lundén på att uppdatera sitt konstverk "För Tro - en installation med 843 byggklossar".

Båda konstnärerna uppdaterar sina verk, båda använder sig av döda - amerikanska soldater respektive barn som dött i konflikten Israel/Palestina. Under söndagen utökar hon samlingen med ytterligare hundra klossar. Var och en försedd med ett namn på ett barn som dött.

Båda konstnärerna kommer att fortsätta bygga ut sin verk, fram till att konflikterna är över.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.