Försäljningen av Brobysjukhuset kan dröja

Vem som sitter med pantbrevet och är kreditgivare för Brobysjukhuset är fortfarande oklart. Om inte pantbrevet kommer fram kan försäljningen dra ut på tiden.
Östra Göinge • Publicerad 13 januari 2003

Konkursförvaltare Mikael Ekström har inte lyckats få tag i varken Jens Henrik Nissen Juul Sørensen eller Hans Fris efter de gångna helgerna. – Jag har fått gravationsbevis men varken pantbrev eller uppgifter om kreditgivare, säger Mikael Ekström. Juul Sörensen uppger sig vara företrädare för det konkursade Broby Sjukhus AB. Men han har inte kunnat visa någon fullmakt. Något han heller inte kunde visa i samband med fjorårets två förhandlingar i hyresnämnden när besluten om tvångsförvaltningen skulle tas. Juul Sørensen har uppgett att det är ett av dotterbolagen till Kapitalforvaltning A/S som är ägare till pantbrevet. – Han lovade höra av sig till mej efter julhelgerna, men det har han inte gjort, säger Mikael Ekström. Formellt sett har jag skrivit via brev för att få kontakt med Has Uwe Friis som sitter i bolagets styrelse och jag har försökt via brev nå moderbolaget Kapitalforvaltning som uppgetts som moderbolag. Utan resultat. Edgångssammanträde ska hållas den 20 februari. – Så tillvida är det gott om tid. Man får ge dem en chans fram till edgångssammanträdet, men det är illavarslande. Kommer inte pantbrevet fram ställer det till problem. – Då måste man låta döda pantbrevet, men det är en lång process. Det kan ta ett år att döda en förkommen handling, det ska kungöras och annonseras under en viss tid, och det kan vara svårt att gå vidare med en försäljning. Kan du sälja fastigheten utan att ha pantbrevet och utan att ha dödat det? – Det kanske inte är ett hinder. Men det krävs säkert ett speciellt tillstånd från tillsynsmyndigheten. För då går man förbi den som är särskild panträttshavare. Som lagen är konstruerad kan man inte gå förbi särskilda förmånstagare utan deras godkännande till försäljning. Men man får köra över lagen under vissa premisser, men det får jag ta ställning till då, säger Mikael Ekström som redan fått en del förfrågningar om köp av fastigheten. – Dessutom finns det några intresseorganisationer och andra som funderar på vad man kan göra av fastigheten. Inga-Lill Bengtsson 044 - 47 000 ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.