1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Forskningen ska stärka skolan – treårigt projekt inleds nu

Betygen har inte höjts på 20 år, trots olika satsningar. Nu vänder sig Östra Göinge kommun till forskningsvärlden för att ta nästa kliv.
Göingeskolan i Broby har presterat bättre än Snapphaneskolan. Varför det är så och varför betygen generellt sett är låga i Östra Göinge forskas det nu på i ett treårigt projekt.
Foto: Bosse Nilsson

Ett treårigt projekt har nu börjat i Östra Göinge, med fokus på högstadiet. 500 elever berörs samt ett 70-tal personer i personalen, varav 50 är lärare.

– Vi har engagerad personal som redan gjort ett stort utvecklingsarbete. Men vi har ändå inte riktigt fått upp farten som vi önskar. Vi behöver någon som ser på oss utifrån och hjälper oss att förstå varför vi inte når ända fram. Gör vi rätt saker? säger Ulrika Olsson, utvecklingsledare för skolan i Östra Göinge, till Vetenskap i skolans webbsajt.

Vetenskap i skolan (Vis) startade 2012 och erbjuder nu skolutveckling på vetenskaplig grund. Föreningen drivs av forskarutbildade lärare genom en ekonomisk förening utan vinstsyfte.

– Vis, som vi känner till väl sedan länge, är förankrat i forskningen men har också en fot inne i skolans värld och det skiljer Vis från de flesta andra aktörer, säger Ulrika Olsson.

Statliga bidrag för en likvärdig skola är med och finansierar projektet.

– Vi vill skapa en bra, långsiktigt hållbar kultur för skolutveckling, säger Olsson.

Tidningen skrev kortfattat om projektet i mitten av april, att man bland annat skulle titta på orsaken till låga betyg och varför elever på Göingeskolan presterat bättre än på Snapphaneskolan.

– Skitbra, sa Daniel Jönsson (M) då om forskningsprojektet.

Kommunstyrelsen har också, genom resultatutskottet, tryckt på att lärarens roll i klassrummet måste stärkas och nu senast även rektorns roll. Bland annat har rektorn Hamid Zafars arbete med Sjumilaskolan i Göteborg lyfts fram, där han vände en negativ utveckling.

Har Östra Göinge inte en attraktiv skola finns det en risk att familjer lämnar Östra Göinge för skolgång i en annan kommun där ens barn utvecklas mer, menar kommunstyrelsen.

Läs mer om skolan:

Snapphaneskolan i Knislinge.
Foto: Bosse Nilsson

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.

Östra Göinge

Strömavbrott

Strömavbrott i närheten av Glimåkra.