Förskola samsas med hantverkare

Solrosens förskola lever i kappsäck. En avdelning är inte färdig, barn och personal får samsas i Myrans lokaler. Bland hantverkare och flyttkartonger.
Östra Göinge • Publicerad 24 augusti 2004

Från förhållandevis rymliga lokaler i Vita skolan till annexet med gympasal vid Prästavångsskolan. Solrosens två avdelningar flyttade in under måndagen.

En avdelning, Myran, är långt ifrån klar; flyttkartongerna trängs bland stegar och hantverkare. I köket pågår kakeluppsättning, elen beräknas vara klar den här veckan, en golvläggare fixar de sista fogarna i golven.

All personal och alla barn får därför hålla till inne på Humlan.

Kaos är ordet. Ändå hörs glada skratt när barnen leker affär, ett barn stolpar runt på plastburkar till styltor, ett annat fixar ihop hamburgare och korv med bröd i en låtsad restaurang.

Personalen andas ändå ett lugn, här och var hörs skratt, även om en visst mått av uppgivenhet märks.

Ni skrattar åt eländet?

– Ja, vad ska man annars göra, säger Christina Persson.

– Man kan ju inte bara sätta sig ner, konstaterar Jessica Blennborn som i väntan på ett barn med föräldrar ska komma för inskolning ägnar sig åt att leka med en grupp barn. Personalen hade räknat med att kunna börja packa upp och ställa i ordning och är därför bra bemannad. Men uppbackningen får vänta, förhoppningsvis ska alla hantverkare vara klara den här veckan.

– Som tur är har en del föräldrar lyckats ordna barnomsorg på annat sätt i dag, säger Maria Lang.

Pernilla Lomming med dottern Nora, fem år, går runt och tittar i det som ska bli Myrans lokaler.

– Vi frågade ändå på föräldramötet i november om allt skulle bli klart tills förskolan flyttade hit och Bengt Gustafson lovade det, säger Pernilla besviket.

– De kan ju inte leka här ute heller, allt är ju inte klart, de får gå ut i byn, konstaterar hon.

Hon och några ur personalen inspekterar och funderar – en del förbättringar blir det, medan annat blir sämre. Som lekhallen vilken båda avdelningarna ska dela på. Tidigare hade Solrosen en stor gymnastiksalen i Vita skolan, här blir utrymmet mindre än hälften så stort.

Eftersom alla vitvaror flyttats över från de gamla lokalerna tar det tid att installera ett funktionsdugligt kök. Flytten skulle varit gjord för två veckor sedan, åtminstone enligt tidigare planering.

En hantverkare ser visserligen glad ut när han gå förbi men konstaterar att det är cheferna som varit lite väl optimistiska.

– Och så blir det vi som får ta det, säger han.

Tommy Nilsson fogar golvet vid entrén. Han tycker inte att alla barn och personal hindrar.

– Det är väl snarare jag som är i vägen, säger han som bara har en fog till att fixa innan han kan lämna bygget.

Ett par med två barn i tvillingvagn är på ingång. Kerstin Allkvist och Jessica Blennborn går för att möta, entrén har flyttats till baksidan.

Jeanette och Jesper Hagneborn med barnen Måns och Maria, styvt ett år, ska börja sin inskolning i dag, måndag. Egentligen på Myrans avdelningen men det får bli på Humlans så länge.

– Vi skulle egentligen börjat skola in den 17 augusti men har fått senarelägga det, berättar Jeanette som därför tvingats ta ut semesterdagar.

– Vi hade valet att börja skola in i de gamla lokalerna, men vi valde att göra det här eftersom det är här förskolan ska vara.

Utanför fönstret parkerar en flyttbil. Fler möbler, uteleksaker med mera är på väg in. Var allt ska ställas blir nästa nöt att knäcka. På vägen ut möter vi två av barnen med personal tillbaka efter en tur på byn för att handla mjölk.

– De här två trivs inte så bra med stöket, så vi gick ut i stället, förklarar Kerstin Nilsson.

Personalen har blivit lovad att max mellan 44 och 46 ska vara inskrivna. Den siffran är redan nådd.

– Vi har 14 barn på Humlan som är mellan ett och tre år, det är jättemycket små barn, säger hon.

Totalt är 24 barn inskrivna på Humlan. I personalen ingår fyra personer på 3,5 heltidstjänster.

– Senare i höst kommer syskon som ska in, men vi får väl ta de också, säger Kerstin Nilsson.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.