Försöksodling av GMO stoppas inte
I går var Kristofer Vamling, informations- och säkerhetsansvarig på Plant Science Sweden AB, på miljö- och byggnämndens sammanträde i Östra Göinge. Sex. sju åhörare, det vill säga kritiska röster, fanns med för att lyssna.
Inte så att kommunen har något veto mot företagets planerade försöksodling av genmodifierad potatis. Men kommunen har bett att få information.
– Vi tar gärna debatten, den är jättebra. För på något sätt har det här blivit en symbolfråga för så mycket mer, säger han.
I Feleberga är det några få linjer som ska sättas med potatis med modifierade stärkelseegenskaper. Merparten är dock potatis som fått egenskapen att stå emot svamp som orsakar bladmögel. Ett gissel i jordbruket i dag.
– Man ska inte stirra sig blind på tekniken utan titta på egenskapen. Under 40 år har traditionell växtförädling gjorts för att överföra resistens från bladmögel från vilda potatissorter, förklarar han. Men korsbefruktning och senare urval har ändå inte gett önskat resultat.
– De som är oroliga för effekterna vid genmodifiering borde ställa sig samma fråga vad gäller växtförädling då egenskaper som kan ge toxiska effekter kan följa med, säger han.
Beroende på väderlek med mera kan det behövas över tio besprutningar med bekämpningsnigsmedel.
– För att våra försök ska bli kommersiellt gångbara måste vi få fram potatis som har avsevärt förbättrad resistens mot potatisbladmögel, säger han.
Något som kan ta mellan åtta och tio år.
Att Holland stoppat liknande försök känner Kristofer Vamling inte till.
– Vad jag vet var det frågan om den formella processen som inte var riktig. I Sverige har företaget klarat de krav och riktlinjer som Jordbruksverket och Livsmedelsverket satt upp.
Anders Bengtsson (s), ordförande i nämnden, är nöjd efter informationen.
– Klart man ska vara försiktig men går det att få fram bättre växter är det bra. Jag pratade med en bonde som sa att han fått spruta med bekämpningsmedel åtta gånger förra sommaren, det går åt både diesel och bekämpningsmedel.
Han tycker det är viktigt att såväl kommunen som närboende och allmänhet informeras.
Kristofer Vamling är medveten om att informationen kan bli bättre:
– Men det kan vara svårt att nå dem som verkligen är engagerade, men vi ska tänka över hur vi ska informera i framtiden.
Inga-Lill Bengtsson
044-47 000
inga-lill.bengtsson@kristianstadsbladet.se