unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fortsatt chans att diskutera nya Lis-planen

Östra Göinge kommun bjuder nu in invånarna till ett tredje digitalt samråd om den nya Lis-planen.
Strömshall norr om Broby är ett av de åtta områdena i Lis-planen som nu är ute på samråd.
Strömshall norr om Broby är ett av de åtta områdena i Lis-planen som nu är ute på samråd.
Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

Detta samråd kommer ske den 7 april, 13.00, via Teams. Länken till mötet kommer läggas ut på ostragoinge.se samt på kommunens Facebook-sida och vem som helst kan delta, lyssna och ställa frågor.

De två tidigare digitala samråden hade 40 gäster, fördelat på 15 vid första tillfället och 25 det andra.

– Det här var ett test för oss och jag tycker att det funkade smidigt. Nu fick vi höra att en del inte hade möjlighet att delta så därför anordnar vi nu ett tredje tillfälle. En del har ju också det lite svårare att vara med på kvällar så nu blir det 13.00, säger Anders Siversson, samhällsbyggnadschef i Östra Göinge kommun.

Förutom Siversson deltog även planarkitekten Linda Frodig samt kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) i de två tidigare webb-mötena från kommunens sida.

– Vi kommer utveckla det här konceptet med digitala möten framöver. Det blir ett bra komplement till fysiska träffar även när coronan är över.

– Vi är förstås även tillgängliga via mejl och telefon om någon vill prata med oss, men kan som sagt inte hålla fysiska träffar nu under pandemin, säger Siversson.

Lis handlar om landsbygdsutveckling i strandnära lägen och där har kommunen pekat ut åtta områden där det vore lämpligt med dispens av strandskyddet för att gynna utvecklingen för företag och bostäder.

Lis-planen väntas antas i kommunfullmäktige i oktober och är tänkt att bli ett nytt kapitel till översiktsplanen, som antogs av politikerna i december 2019.

Några har kanske noterat att regeringen 2019 tillsatte en utredning för att se över strandskyddet i grunden. Detta eftersom landet ser olika ut, sett till tillgången på sjöar och stränder, befolkningstäthet och exploateringstryck.

I december 2020 lämnade utredaren över sitt betänkande till regeringen.

– Några beslut finns ännu inte och oavsett om det blir en förändring så krävs det underlag, i dialog med länsstyrelsen, om vilka områden en kommun inte menar ska ha strandskydd. Lis-planen som vi tar fram nu är just ett sådant underlag som i så fall kommer behövas, säger Siversson, som även nämner att eventuella förändringar för ett framtida strandskydd inte kommer gälla havet.

Anders Siversson, samhällsbyggnadschef.
Anders Siversson, samhällsbyggnadschef.
Foto: Lena Ehring

Läs mer