Fp hoppas på start av lärlingsutbildning

Bristen på kunniga hantverkare blir allt större. Folkpartiet i Östra Göinge vill i en motion att kommunen hoppar på regeringens förslag om att starta lärlingsutbildningar nästa höst.
Östra Göinge • Publicerad 22 maj 2007

Regeringen har för avsikt att från och med höstterminen 2008 ge kommunerna möjligheten att starta en ny form av lärlingsutbildning på gymnasiet. Då vill folkpartiet att Östra Göinge är med.

Runt en halv miljard kronor ska satsas sammanlagt på de kommuner som vill införa systemet.

– Folkpartiet har motionerat liknande tidigare, men förra regeringen hade inte samma verktyg som den nya. Det vore bra om Östra Göinge kunde få till den här typen av utbildning och efterfrågan är ju känd, säger Percy Eriksson (fp), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

– Vissa elever har MVG i fingrarna och de måste stimuleras. Jag har träffat många ungdomar som helst vill bli plåtslagare eller rörmokare. Det är viktigt att vi bemöter den efterfrågan som finns, men det gör man inte i dag när alla ska ha högskolebehörighet. Nu finns det däremot nya förutsättningar och pengar för detta. Regeringens planer är att företag som erbjuder lärlingsplatser ska få ersättning från kommunen. Kommunen i sin tur får 25000 kronor i ersättning från staten per lärlingsplats. Ett lärlingsråd med representanter från fackförbund, skola och företag ska också bildas.

Karl-Axel Hill, utbildningschef på Göinge Utbildningscenter, driver själv aktivt frågan med lärlingsutbildningar. Han ser positivt på motionen.

– I dag kan vi erbjuda eleverna att jobba med företagen inom gällande förordning. Nytt blir att man från centralt håll visar en acceptans för att dra ner på kärnämnena, vilket vi inte har kunnat påverka innan, och att man centralt lägger pengar mot företag och kommun för detta. Det ligger helt i linje med det vi jobbar för. Inom vuxenutbildningen på Göinge Utbildningscenter avslutar man i dagarna ett försök med "lärlingsutbildning" inom VVS.

– Där har vi stött på patrull när vi kallar det lärlingsutbildning, så vi måste benämna det flexibel utbildning för att inte trampa kollektivavtalen på tårna. Lärlingsutbildning är förknippat med anställning och lön, men vi hoppas att det ska kunna lösa sig och vi väntar besked på att få köra en omgång till.

Man har även lämnat in en förfrågan till måleribranschen om försöksutbildning för vuxna.

Percy Eriksson tror att det finns en större vilja i Östra Göinge för idén i dag.

– Jag tror det finns en bättre samsyn mellan blocken för att det här är nödvändigt. Karl-Erik Innala (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är skeptisk till folkpartiets motion.

– Det här jobbar vi redan med i kommunen. Jag ställer mig frågande till den nationella helhetssynen från de borgerliga. Man pratar om en arbetslinje samtidigt som man drar ner på arbetsmarknadsutbildning och vuxenutbildning. Man vill ha ut folk i arbete, men vill inte klä dem. Det är viktigt att inte sänka ribban utan ge alla chans att läsa in högskolebehörighet. Vissa hantverksyrken fungerar med lärlingsutbildning, men man kan inte generalisera. Det krävs allt högre utbildning även inom dessa områden, säger Karl-Erik Innala.

Karolina Alfredsson

044-470 00

karolina.alfredsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.