"Frågan har inte väckts"

Oppositionens förslag på sparåtgärder har inte behandlats i socialnämnden. – Frågan har inte väckts, säger socialnämndens ordförande Annika Odelstav.
Östra Göinge • Publicerad 19 maj 2007

För drygt en vecka sedan lämnade förste vice ordförande i socialnämnden, Jörgen Strand, in en skrivelse till kommunen med ett flertal konkreta sparåtgärder inom socialnämndens verksamhetsområde. Flera av punkterna berörde handikappomsorgens verksamhet. Något som väckt starka känslor.

Men sparförslaget kom inte upp på socialnämndens senaste sammanträde.

– Det var ingen som väckte frågan, säger Odelstav.

På mötet var Jörgen Strand själv inte med, men det fanns andra representanter för alliansen.

– Men ingen av dem valde att föra upp frågan under budgetpunkten.

– Jörgen Strand har inte lagt några sparförslag i nämnden, trots att han har haft möjlighet till det flera gånger, anser ordföranden.

Skrivelsen som stämp-lats in på socialkontoret betraktar Odelstav som ett politiskt utspel. Den kommer att föras in under punkten meddelanden inför nästa socialnämndssammanträde. Kritiken från oppositionen att socialnämnden inte lagt fram några konkreta sparförslag tar Odelstav med ro. Kommunstyrelsens arbetsutskott har ju krävt att få en redovisning för hur nämnden tänker komma till rätta med underskottet som i och med tertialuppföljning minskat något och nu pekar på nio miljoner i underskott, alltså en miljon bättre än månaden innan.

– Vi kommer visst att ta vårt ansvar. Just nu jobbar vård- och omsorgschefen för fullt med att ta fram sparförslag. De kommer att redovisas för vårt arbetsutskott dagen innan det ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Det här är inga lätta saker. Hela vår verksamhet handlar om människor i behov av hjälp.

Jörgen Strand blir irriterad när han hör att sparförslaget inte tagits upp i nämnden.

– Jag har väckt frågan två gånger. Dels genom att lämna in skrivelsen och få den instämplad, dels på ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott.

Jörgen Strand tänker gå vidare och undersöka varför inte Odelstav vill ta upp förslaget.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.